ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «άτσαλο» rebranding, οι «πλατινένιες» αυξήσεις και οι υποψήφιες για το ΤΧΣ

Το «άτσαλο» rebranding, οι «πλατινένιες» αυξήσεις και οι υποψήφιες για το ΤΧΣ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Πλατινένιες αυξήσεις

«Πλατινένιες» αυξήσεις στις αμοιβές τους έλαβαν τα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2022. Στη βάσει της νέας πολιτικής αποδοχών της εισηγμένης που θα κληθεί να επιβεβαιώσει η Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 8 Ιουνίου 2023 αποφασίσθηκε ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ να λαμβάνει 70.000 ευρώ ετησίως, έναντι 35.000 ευρώ που λάμβανε έως τα μέσα του 2022. Ομοίως, τα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου θα λαμβάνουν πλέον έκαστο 40.000 ευρώ ετησίως από 20.000 ευρώ που λαμβάναν έως τα μέσα του 2022. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών των μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ της ΕΧΑΕ εκτόξευσε το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας τους για το 2022 στα 502.000 ευρώ ετησίως, από 255.250 ευρώ που ήταν το 2021. Σε σχέση με τις αποδοχές του Διευθύνοντος Συμβούλου, αυτές ανήλθαν το 2022 σε 406.246 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου signing bonus ποσού 150.000 ευρώ. Το 2023 θα ανέλθουν στα 300.000 ευρώ ετησίως, (21.333,35 ευρώ μικτά μηνιαίως). Δικαιολογούνται αυτές οι αμοιβές, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα μεσοσταθμικά ποσά με τα οποία αμειβόταν η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου την τελευταία 20ετία; Αυτό θα το κρίνουν οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ. Εμείς να αναφέρουμε πως αθροιστικά το κόστος των αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε το 2022 σε 1,4 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη της εταιρείας για τη χρήση του 2022 ανήλθαν σε 8,2 εκατ. ευρώ! Ετησίως τα κέρδη της ΕΧΑΕ αυξήθηκαν κατά 1,6% το 2022, ενώ οι αμοιβές των μη εκτελεστικών μελών της εταιρείας κατά 96%.

Η Ιφιγένεια και το Xnet

Οι «κακές γλώσσες» εντός της EXAE φέρονται να αναφέρουν πως η απόφαση της Διοίκησης να βάλει λουκέτο στην πλατφόρμα Χnet, σχετίζεται με την προαναφερόμενη εκτόξευση του κόστους μισθοδοσίας. Το Χnet ήταν ένα επιτυχημένο δίκτυο υπηρεσιών μέσω του οποίου ο Όμιλος της ΕΧΑΕ παρείχε από το 2009 στις χρηματιστηριακές τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών σε ξένους τίτλους, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της χρησιμοποίησης των κεντρικών του υποδομών. Αυτή η υπηρεσία αξιοποιήθηκε από τις χρηματιστηριακές και ειδικά τις μη τραπεζικές για να κτίσουν μεγάλα χαρτοφυλάκια Ελλήνων πελατών που επενδύουν σε ξένους τίτλους. Η πλατφόρμα ωστόσο απενεργοποιήθηκε πρόσφατα με την Διοίκηση του χρηματιστηρίου να επικαλείται το λειτουργικό κόστος. Αυτό το κόστος όμως ήταν το ίδιο όλα τα προηγούμενα 13 και πλέον έτη που λειτουργούσε το Xnet. Και όλα αυτά τα χρόνια η ΕΧΑΕ επένδυε στην πλατφόρμα, αφενός διότι παρήγαγε όγκο εργασιών, αφετέρου διότι κρατούσε σε επαφή τους ιδιώτες πελάτες που επένδυαν στο εξωτερικό με το ελληνικό χρηματιστήριο. Τί άλλαξε; Οι ισορροπίες εντός του budget της ΕΧΑΕ. Κατά τους φαρμακόγλωσσους, η Διοίκηση της ΕΧΑΕ βάζοντάς λουκέτο στο Xnet βρήκε τρόπο να καλύψει τις αυξήσεις στις αποδοχές του Διοικητικού Συμβουλίου «και να της μείνουν και κάποια ρέστα». Έτσι, κατά κάποιο τρόπο η υποδομή του Xnet θυσιάστηκε σαν την Ιφιγένεια…

Άρωμα γυναίκας

Μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα υπογράψει ο νέος υπουργός Οικονομικών στα μέσα Ιουλίου θα είναι και εκείνη της τοποθέτησης νέου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ΤΧΣ ανέθεσε στην Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβριηλίδη να επιλέξει μεταξύ των καλύτερων βιογραφικών για τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους για το Διοικητικό του Συμβούλιο του ΤΧΣ. Από τις 24 Απριλίου που εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος η Egon εξετάζει όλα τα βαριά βιογραφικά που της υποβλήθηκαν. Η προσοχή πληροφορούμαστε πέφτει στις γυναίκες υποψήφιες, καθώς σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα στο ΔΣ του ΤΧΣ! Η short list του Ανδρέα Γαβριηλίδη ήδη περιλαμβάνει υποψήφιες με εξαιρετικά προσόντα και διεθνή εμπειρία. Και σίγουρα δεν θα χαθεί χρόνος, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές το ΤΧΣ θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες…

«Άτσαλο» rebranding

Ένα «άτσαλο» rebranding έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν. Η Αττικό Μετρό μετονομάσθηκε σε Ελληνικό Μετρό , προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αναδεικνύεται ο πανελλαδικός ρόλος της ως φορέα υλοποίησης των έργων του Μετρό. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή δεν επικοινωνήθηκε επαρκώς και έγινε σε χρόνο που πολιτικά ήταν άκαιρος. Για τα διαδικαστικά της υπόθεσης αν αναφέρουμε πως στις 25 Μαΐου καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο απόφαση τροποποίησης των άρθρων 1 (Σύσταση και επωνυμία) και 3 (Κεφάλαιο) του καταστατικού της Αττικό Μετρό, στη βάση της απόφασης που έλαβε στις 12 Μάιου η 73η Έκτακτη Αυτόκλητη Καθολική Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Η πρώτη αλλαγή αφορούσε στην μετονομασία σε Ελληνικό Μετρό και η δεύτερη τροποποίηση στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 125 εκατ. ευρώ , προκειμένου να ανέλθει στα 6,53 δισ. ευρώ. Μιλάμε για «άτσαλο» rebranding διότι η νέα εταιρικής ονομασία δεν έχει ακόμη εμφανισθεί ούτε καν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης μεταφορών…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.