ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά από το 2019 οι ευνοϊκές φοροαπαλλαγές για όσους επενδύουν πάνω από 500.000 ευρώ

Αναδρομικά από το 2019 οι ευνοϊκές φοροαπαλλαγές για όσους επενδύουν πάνω από 500.000 ευρώ
Pixabay

Με νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται το είδος των επιλέξιμων επενδύσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπαγωγή στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ). 

Υπό το συγκεκριμένο καθεστώς, οι δικαιούχοι, φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, εφόσον επενδύουν κατ’ ελάχιστον 500.000 ευρώ επί ελληνικής επικράτειας, καθίστανται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν προνόμιο ως προς τη φορολόγησή τους για εισόδημα αλλοδαπής.

Με την καταβολή ετησίως κατ’ αποκοπή ποσού φόρου 100.000 ευρώ, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωσή τους για εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή και το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή.

Η επένδυση, που διενεργείται με ίδια κεφάλαια είτε απευθείας είτε μέσω συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο, δύναται να εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: (α) Αγορά ή ανέγερση ακινήτου στην Ελλάδα, (β) απόκτηση τίτλων συμμετοχής, μη εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά, σε νομικό πρόσωπο με έδρα στην Ελλάδα, (γ) αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, (δ) εισφορά κεφαλαίου σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων εγκατεστημένο στην Ελλάδα και (ε) αγορά μετοχών ή ομολόγων εταιρειών με έδρα στην Ελλάδα, ή/και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Οι διατάξεις της απόφασης καταλαμβάνουν είτε νέες επενδύσεις είτε όσες έλαβαν χώρα από τις 12/12/2019 και έπειτα. Επισημαίνεται ότι η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από την αίτηση υπαγωγής με ταυτόχρονη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και ο φορολογούμενος οφείλει να υποβάλει αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης το αργότερο εντός διαστήματος 6 μηνών μετά την ολοκλήρωση αυτής.

Ακόμη, η επένδυση πρέπει να διακρατείται για όλο το διάστημα υπαγωγής, το οποίο δύναται να διαρκέσει κατ’ ανώτατον 15 έτη, και για την παρακολούθησή της πρέπει να υποβάλλονται ετησίως τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης του φυσικού αντικειμένου της επένδυσης, ωστόσο η νέα επένδυση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από τη μερική ή ολική διακοπή διακράτησης της προηγούμενης επένδυσης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο επενδυτής δεν διακρατεί επένδυση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών συνεχόμενα μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσής της, αίρεται η υπαγωγή στο καθεστώς από το οικείο φορολογικό έτος και εφεξής φορολογείται με τις γενικές διατάξεις ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (ΚΥΑ 46834/2023).