ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: H τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να αντικαταστήσει πολλά επαγγέλματα

ΟΟΣΑ: H τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να αντικαταστήσει πολλά επαγγέλματα
Pixabay

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της επανάστασης που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς την εργασία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις και θέτοντας ηθικά ζητήματα.

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες προς τα μέλη του ο ΟΟΣΑ, καλώντας τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου να προετοιμαστούν για την αναστάτωση που θα επέλθει στις αγορές εργασίας.

Τις καλεί να προετοιμαστούν επίσης για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν οι κλάδοι των οικονομιών θα υιοθετούν μαζικά τη νέα τεχνολογία και προεξοφλεί πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι υψηλής εξειδίκευσης υπάλληλοι γραφείου, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% της απασχόλησης σε όλες τις χώρες- μέλη του.

OECD Employment Outlook 2023 Artificial Intelligence and the Labour Market

Ο διεθνής οργανισμός είναι ο τελευταίος σε μια σειρά οικονομικών οργανισμών που προειδοποιούν για τις παρενέργειες που θα έχουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η εφαρμογή ChatGPT, που οι οικονομολόγοι και οι άνθρωποι της τεχνολογίας έχουν χαρακτηρίσει «δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη», λόγω της ικανότητάς της να δημιουργεί περιεχόμενο παραπλήσιο με εκείνο των ανθρώπων.

Υπογραμμίζει ειδικότερα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα πιθανά οφέλη, όπως η μεγαλύτερη ικανοποίηση των εργαζομένων από την ποιότητα της εργασίας τους και η αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και να εξετασθούν σοβαρά οι αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαιτέρως για τα επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης.

Ο ΟΟΣΑ πάντως υπογραμμίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε αυξήσεις των μισθών, ενώ διαπιστώνει πως στους τομείς που την έχουν ήδη υιοθετήσει, πολλοί εργαζόμενοι δηλώνουν ότι έχει βελτιώσει την ποιότητα της εργασίας, καθώς έχει αυτοματοποιήσει επικίνδυνες ή βαρετές διαδικασίες.