ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εφαρμογή «appodixi» αλλάζει ξανά - Bonus σε όσους αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή

Η εφαρμογή «appodixi» αλλάζει ξανά -  Bonus σε όσους αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή

Η εφαρμογή «appodixi», η οποία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους και να καταγγείλουν παρατυπίες και παρανομίες θα αλλάξει ξανά.

Υπενθυμίζεται πως με την συγκεκριμένη εφαρμογή της ΑΑΔΕ ο καταναλωτής μπορεί να σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και να ταυτοποιεί αν τα στοιχεία της επιχείρησης και τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο… του εφοριακού και να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν με ένα απλό σκανάρισμα, ενώ μπορούν να παίρνουν και «μπόνους» για τις καταγγελίες τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.

Ο στοχος είναι, να παρουσιαστεί η αναβαθμισμένη εφαρμογή appodixi σε συνδυασμό με το κίνητρο χρήσης από τους φορολογούμενους, υπό τη μορφή κάποιου bonus (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.



Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ένα ανώτερο και ένα κατώτατο μπόνους το οποίο θα είναι ανάλογο με την αξία της απόδειξης και το εύρος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται. Κάποιες πληροφορίες λένε οτι, το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης ενώ το μεγαλύτερο δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «appodixi» είναι ένα από τα τρία ηλεκτρονικά «όπλα», μαζί με το «Eispraxis» και το «ΈλεγχοςLive» που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία θα την επιτρέψουν να διαπιστώνει και να πιστοποιεί άμεσα τυχόν παραβάσεις, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.