ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Telecom Italia: Στα… χέρια της KKR έναντι 23 δισ;

Telecom Italia: Στα… χέρια της KKR έναντι 23 δισ;

Ιταλία: Η KKR & Co. υπέβαλε προσφορά για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia SpA. 

Η ιταλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε την προσφορά της KKR για την εγχώρια μονάδα δικτύου της και ότι η δεσμευτική προσφορά θα εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «χωρίς καθυστέρηση». Πάντως η εταιρεία δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες ή τιμή στη δήλωσή της.

Ωστόσο, η συμφωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέα εμπόδια, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής τηλεπικοινωνιών του Bloomberg Intelligence, Erhan Gurses, καθώς η δεσμευτική προσφορά εξαιρεί τη μονάδα υποθαλάσσιων καλωδίων Sparkle της Telecom Italia, για την οποία η KKR έκανε ξεχωριστή, μη δεσμευτική προσφορά.

Η μονάδα έχει μια αναφερόμενη αποτίμηση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), είπε ο Gurses. Η αμερικανική εταιρεία έχει αποτιμήσει το δίκτυο Telecom Italia - με το Sparkle - έως και 23 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κερδών, ανέφεραν νωρίτερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Επιπλέον, ο τελευταίος λόγος για μια δικτυακή πώληση μπορεί να έρθει εκτός Ιταλίας. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Vivendi SE, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία, προειδοποιώντας επανειλημμένα ότι δεν θα δεχτεί καμία προσφορά δικτύου κάτω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι μετοχές της Telecom Italia υποχώρησαν έως και 4,2% στις πρωινές συναλλαγές τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το σχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας θα λάβει έως και 20% μερίδιο στη μονάδα δικτύου για έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η προσφορά δικτύου λήγει στις 8 Νοεμβρίου, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου, ανέφερε η Telecom Italia. Μια δεσμευτική προσφορά για το Sparkle από την KKR αναμένεται εντός 4-8 εβδομάδων, δήλωσε η ιταλική εταιρεία.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει επισημάνει ότι θεωρεί το δίκτυο της Telecom Italia βασικό πλεονέκτημα που πρέπει να διατηρεί ένα βαθμό δημόσιας εποπτείας και το κράτος έχει δικαίωμα βέτο σε συμφωνίες που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

Η πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, θα ήταν ορόσημο για την εταιρεία με έδρα το Μιλάνο, καθώς προσπαθεί να μειώσει το ακαθάριστο χρέος της ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί πως η Ιταλία έχει μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με την είσοδο νέων παικτών όπως η Iliad SA.

Η γαλλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εισήλθε στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2018, τοποθετώντας τον εαυτό της ως ειδικού και πυροδοτώντας έναν έντονο πόλεμο τιμών.

Η προσφορά KKR είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του δικτύου από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του αερομεταφορέα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του καθαρού χρέους, δήλωσε ο Ernesto Bisagno, Senior Credit Officer της Moody's.