ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα τιμολόγια ρεύματος - Τι να προσέχετε - Κομβικά σημεία

Νέα τιμολόγια ρεύματος - Τι να προσέχετε - Κομβικά σημεία

Για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο εκπρόσωπος του νέου ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης 

Λεπτομέρειες για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που έρχονται με το νέο έτος έδωσε σε συνέντευξή του στο Ertnews ο Παναγιώτης Γεωργιάδης εκπρόσωπος Ινστιτούτου Καταναλωτών, του νέου ΙΝΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι:

«Από 1η Ιανουαρίου 2024 αλλάζει ξανά ο τρόπος τιμολόγησης στο ρεύμα. Θα υπάρχουν τα σταθερά τιμολόγια μπλε χρώματος. Εκεί είναι απλά τα πράγματα γιατί έχουμε σταθερή τιμή προσυμφωνημένη με τον πάροχο για συγκεκριμένη διάρκεια. Θα υπάρχει το πράσινο τιμολόγιο ειδικού τύπου όπου εκεί είναι κυμαινόμενη η τιμή και κάθε μήνα θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ η τιμή χρέωσης. Έτσι μπορεί να διαπιστώνει ο καταναλωτής τι θα πληρώνει για τον μήνα, το οποίο όμως δεν θα είναι σταθερό. Εναπόκειται στη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς προμήθειας χονδρικής του ρεύματος».

«Ποινή» στην αλλαγή παρόχου στα μπλε τιμολόγια

«Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πάροχο μόνο όμως στα συμβόλαια κυμαινόμενης τιμολόγησης. Στα συμβόλαια σταθερής τιμολόγησης θα υπάρχει σχετική ρήτρα – ποινή».

Διευκρινίζοντας όμως «το ότι υπάρχει δυνατότητα ο καταναλωτής να αλλάξει πάροχο δεν σημαίνει ότι χαρίζονται τα χρήματα από ανεξόφλητο τυχόν λογαριασμό που είχε στον προηγούμενο πάροχο. Απλά μέχρι αρχές του 2022 κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό. Έπρεπε να εξοφλήσεις για να πας στον επόμενο πάροχο. Τώρα είναι πλέον δυνατό. Δεν σημαίνει όμως ότι ο προηγούμενος πάροχος δεν θα διεκδικήσει δικαστικά την οφειλή. Πλέον συσσωρεύονται οι οφειλές, τα αναθέτουν σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και εισπρακτικές εταιρείες και ακολουθεί τη δικαστική οδό».

Στα τιμολόγια σταθερής τιμολόγησης η σχετική ρήτρα-ποινή σε περίπτωση αλλαγής παρόχου «εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική που έχει κάθε πάροχος σε σχέση με την ποινή που θα βάλει στα τιμολόγια σταθερής διακύμανσης».

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που αλλάζει πάροχο – Τα κομβικά σημεία

Δεν επιτρέπεται χρέωση σε περίπτωση που επιλέξει ο καταναλωτής ότι θέλει να του έρχεται το λογαριασμό στο σπίτι όπως επιθυμούν πάρα πολλοί καταναλωτές. Απαγορεύεται το να μπει μια έξτρα χρέωση λόγω του ότι θα είναι σε χαρτί ο λογαριασμός του. Η χρέωση αυτή είναι παράνομη.

Πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει εάν αναγράφεται ο σύνδεσμος που τον παραπέμπει στον ιστότοπο εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ. Δηλαδή έχει ένα QR κωδικό που θα μπορεί ο καταναλωτής να μπαίνει και να βγαίνει κατευθείαν στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να συγκρίνει τις τιμές σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες, τους ανταγωνιστές παρόχους. Όπως επισήμανε «υπάρχουν κάποιοι πάροχοι που μπορεί να μην έχουν αυτό το εργαλείο σύγκρισης σε αυτόν τον κωδικό QR κι εκεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής, γιατί σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί από τη σχετική πλατφόρμα και το e-καταναλωτής και έχει παρατηρηθεί ότι είναι εκτός πλαισίου της ΡΑΕ. Άρα θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός σε τέτοιου είδους λογαριασμούς.

Nα προσέχουν οι καταναλωτές στις προσφορές που δίνουν διάφοροι πάροχοι προς άγρα πελατών, π.χ στις εκπτώσεις συνέπειας, θα πρέπει να προσέξει και να διασταυρώνει κατά πόσο το ποσό της έκπτωσης είναι σωρευτικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Δηλαδή πολύ απλά μην του επιφέρουν τον πρώτο μήνα λόγω συνέπειας την έκπτωση και μετά τους επόμενους μήνες παρότι είναι συνεπής, δεν το συνυπολογίζουν αυτό ως προς το ποσό της έκπτωσης.

Αδυναμία του συστήματος

«Εξαρτόμαστε 100% από τη χρηματιστηριακή διακύμανση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Που σημαίνει ναι μεν είχε ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής λόγω έκτακτων μέτρων από 1/1/2024, αλλά πλέον εντάσσεται στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι κεντρική επιλογή της Κομισιόν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις, έτσι ώστε σε ένα ποσοστό να μπορεί να γίνεται η παραγωγή και προμήθεια σε χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος και με σταθερά συμβόλαια και όχι να εναπόκειται η τιμή στο 100% της χρηματιστηριακής διακύμανσης, όπως γίνεται τώρα, κάτι που αποβαίνει εις βάρος των καταναλωτών, γιατί επωμίζονται τις όποιες αυξήσεις.