ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Έρχεται αύξηση των τιμών - Ακριβότερη η έξοδος για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Καύσιμα: Έρχεται αύξηση των τιμών - Ακριβότερη η έξοδος για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Με βενζίνη στο 1,8 ευρώ θα γίνει η έξοδος των εκδρομέων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Πρόσκαιρη φαίνεται θα είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, έπειτα από πολύ καιρό, μετά την απόφαση της BP να σταματήσει όλες τις αποστολές πετρελαιοφόρων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων.

Οι αυξήσεις θα αρχίζουν να εμφανίζονται δειλά δειλά την τρέχουσα εβδομάδα και στη λιανική τιμή, με ορίζοντα τα Χριστούγεννα.

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε χθες πάλι στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι από τα 70 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 14%.

Σημειώνεται πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων ζήτησαν να αποφύγουν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι.

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, αναγκάζοντάς τα να ακολουθήσουν μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Αυτό επιμηκύνει τα ταξίδια κατά χιλιάδες μίλια, προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις φορτίου και έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα έξοδα καυσίμων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι 4 με 5 λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα η αμόλυβδη να φθάνει πάλι στο 1,8 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης πέρυσι ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο, ενώ εφέτος την ίδια ημέρα ήταν σχεδόν 10 λεπτά χαμηλότερα, μειωμένη δηλαδή κατά 4,9%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης που φτάνει το 10,1% και η μέση τιμή πλέον διαμορφώνεται στα 1,687 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,877 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι στις 6 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο πέρυσι υπήρχε η επιδότηση των 32 λεπτών το λίτρο (25 λεπτά από το κράτος και 7 λεπτά από τα διυλιστήρια). Κατά συνέπεια η πραγματική τιμή ήταν στο 1,495 ευρώ το λίτρο και εφέτος είναι 11,8% χαμηλότερα. Στην τσέπη του καταναλωτή εμφανίζεται 12,2% ακριβότερο.