ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις - Η Shell ανέστειλε όλες τις αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα

Ραγδαίες εξελίξεις - Η Shell ανέστειλε όλες τις αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Shell ανέστειλε όλες τις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα αφού οι αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν χτυπήματα σε πετρελαιοφόρα που πλοηγούνταν στον εμπορικό δρόμο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός αρνήθηκε την Τρίτη να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ένα τάνκερ που ναυλώθηκε από τη Shell και μετέφερε ινδικά καύσιμα αεροσκαφών έγινε στόχος των Xoύθι τον περασμένο μήνα. Το σκάφος δέχτηκε επίθεση από drone και παρενοχλήθηκε από βάρκες ανταρτών.

Η Shell έχει προσχωρήσει σε άλλες μεγάλες εταιρείες στην εκτροπή της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου. Η BP τον περασμένο μήνα διέκοψε όλες τις αποστολές, ενώ η Qatar Energy έκανε το ίδιο αυτή την εβδομάδα.

Η κίνηση της Shell έρχεται αφότου οι ΗΠΑ δημοσίευσαν σήμερα εικόνες εξαρτημάτων ιρανικών πυραύλων και άλλων όπλων από πλοίο με προορισμό την Υεμένη που κατασχέθηκε σε επιδρομή την περασμένη εβδομάδα με δυο κομάντος της να αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ, ένα νέο πλοίο δέχτηκε ύποπτα πυρά από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και υπέστη κάποιες ζημιές, αν και κανείς δεν τραυματίστηκε, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η επιδρομή σηματοδοτεί την τελευταία κατάσχεση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και τους συμμάχους του αποστολών όπλων με προορισμό τους αντάρτες, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων απειλώντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι επιθέσεις και τα αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ενώ το Ιράν πραγματοποίησε επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Η επιδρομή των από τους αμερικανούς βατραχανθρώπους έγινε την περασμένη Πέμπτη, με τους καταδρομείς να εκτοξεύονται από το USS Lewis B. Puller με την υποστήριξη drones και ελικοπτέρων, με την Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ να λέει ότι έλαβε χώρα στην Αραβική Θάλασσα.

«Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα ίδια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Χούθι για να απειλήσουν και να επιτεθούν σε αθώους ναυτικούς σε διεθνή εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε σε δήλωσή της η Κεντρική Διοίκηση.

Εικόνες που κυκλοφόρησε ο αμερικανικός στρατός και αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν εξαρτήματα που μοιάζουν με κινητήρες πυραύλων και άλλα που είχαν κατασχεθεί στο παρελθόν. Περιλάμβανε επίσης έναν πύραυλο κρουζ με έναν μικρό κινητήρα, έναν τύπο που χρησιμοποιούν οι Χούθι και το Ιράν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ βύθισε τελικά το πλοίο που μετέφερε τα όπλα αφού το έκρινε μη ασφαλές, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση. Τα 14 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, ένας πύραυλος έπληξε το υπό σημαία Μάλτας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Zografia στην Ερυθρά Θάλασσα. Το σκάφος κατευθυνόταν βόρεια προς τη Διώρυγα του Σουέζ όταν δέχτηκε επίθεση, δήλωσε το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το πλοίο - το οποίο διαχειρίζεται ελληνική εταιρεία - δεν είχε φορτίο και υπέστη μόνο υλικές ζημιές, ανέφερε το υπουργείο. Το πλήρωμα περιελάμβανε 20 Ουκρανούς, τρεις Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν επανειλημμένα στοχεύσει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι εκδικούνται την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς. Συχνά όμως έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία με καθόλου ή ασαφείς διασυνδέσεις με το Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ναυτιλία σε μια βασική διαδρομή για το παγκόσμιο εμπόριο.