ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν προβλέπει νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό το νέο νομοσχέδιο

Δεν προβλέπει νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό το νέο νομοσχέδιο

Σε όσους υποστηρίζουν ότι με το νέο νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα στον αιγιαλό, επιτέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης

Στις οργανώσεις και τα κέντρα που αναφέρονται σε δήθεν νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό, επιτέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές». Ο υπουργός μίλησε για αβάσιμες τοποθετήσεις αναφορικά με τη δήθεν νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό, τις οποίες απέδωσε σε κακοπιστία, δογματισμό και στείρα αντιπολιτευτική διάθεση.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερους δράκους», που βρίσκονται στη φαντασία ορισμένων, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι αυτές οι αναφορές έγιναν και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταλογίζοντάς τους επιπολαιότητα.

Προκάλεσε δε τις οργανώσεις αυτές, αλλά και όσους διατυπώνουν ισχυρισμούς για νομιμοποίηση αυθαιρέτων να δηλώσουν ποιο άρθρο και ποια παράγραφος του σχεδίου νόμου προβλέπει κάτι τέτοιο.

«Συγχαρητήρια στους νομικούς που κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα. Να μας πουν από πού προκύπτει η νομιμοποίηση και πού υπάρχουν αυτοί οι «δράκοι», τους οποίους επικαλούνται ορισμένοι φανατικοί. Ξεχνούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία παραμένει ως έχει και πάντως δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Διαβάζω αβάσιμα σχόλια επί ενός ανύπαρκτου θέματος. Εν πάση περιπτώσει εγώ ο ίδιος ως υπουργός Περιβάλλοντος απέδειξα ότι δεν έχω καμία σχέση με τα αυθαίρετα», ανέφερε ο υπουργός.

Απέρριψε δε τους ισχυρισμούς ότι στην Ισπανία υπάρχει ζώνη 150 μέτρων από τη θάλασσα στην οποία απαγορεύεται η δόμηση, καλώντας όσους το αμφισβητούν να δουν τις εικόνες στο διαδίκτυο.

Τρεις βελτιώσεις

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε εξάλλου απαντήσεις για τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σε μια σειρά διατάξεων που αφορούν:

- Την εξίσωση του καθεστώτος που ισχύει για τον αιγιαλό στα Δωδεκάνησα με την υπόλοιπη χώρα. «Θέλετε να διαιωνίσετε το καθεστώς της ιταλοκρατίας; Η κριτική θα έπρεπε να είναι γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια η εξίσωση», ανέφερε.

- Τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης. Για πρώτη φορά, τόνισε, πέρα από τη συνταγματική κατοχύρωση τίθενται κυρώσεις για όσους δεν σέβονται το νόμο.

- Την αναγνώριση δικαιωμάτων που έχουν προκύψει με νόμιμο τρόπο. «Είστε αντίθετοι; Ή θεωρείτε ότι πρέπει να κατεδαφίσουμε π.χ. ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί με άδεια από την Πολεοδομία εδώ και 30, 40 ή 50 χρόνια και να απαλλοτριώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανήγγειλε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα αφορούν στη μείωση της επιβάρυνσης για τα ναυταθλητικά σωματεία, τη ρύθμιση των αποστάσεων για τα ομπρελοκαθίσματα μεταξύ εφαπτόμενων μικρών επιχειρήσεων και τη μείωση του ποσοστού υπέρβασης της επιτρεπόμενης από τη σύμβαση κάλυψης της παραλίας προκειμένου να επιβληθούν οι αυστηρές ποινές που προβλέπει το σχέδιο νόμου.

«Θα πάει αρκετά κάτω από το 50% που προβλέπεται τώρα. Είναι μια σωστή επισήμανση από περιβαλλοντικές οργανώσεις, την οποία λαμβάνουμε υπόψη γιατί δεν είμαστε δογματικοί», ανέφερε.

Για τη σύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

Τέλος, σε σχέση με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αφού υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε για παρατάσεις», κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να εντείνουν τις προσπάθειες, να μην ακούν φήμες και να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Διαφορετικά, πρόσθεσε, κινδυνεύουμε να μην πετύχουμε το στόχο όχι μόνο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και για την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης δεδομένου ότι η διασύνδεση αποτελεί προϋπόθεση («ορόσημο») για τη συνέχιση της χρηματοδότησης».

«Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό τόσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και για τον ισότιμο ανταγωνισμό γιατί δεν μπορεί μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων κάποιες να έχει διασυνδεθεί και άλλες όχι. Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας», κατέληξε.