ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε θα ανακοινωθεί η αύξηση και πόσο θα φτάσει – Τα σενάρια για τις τριετίες

Κατώτατος μισθός: Πότε θα ανακοινωθεί η αύξηση και πόσο θα φτάσει – Τα σενάρια για τις τριετίες
In Time

Οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατώτατου μισθόυ θα γίνουν στις 22 Μαρτίου ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το νούμερο «8», μένει ωστόσο να καθοριστεί το τελικό ύψος του, κάτι που άλλωστε είχε πει και πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, Βασίλης Σπανάκης: «Ο Μάρτιος θα είναι θετικός μήνας για πολλά θέματα. Πρώτα απ’ όλα, στις 22 Μαρτίου θα υπάρξει εισήγηση, όπως προβλέπεται άλλωστε και από τη σχετική διάταξη της υπουργού Εργασίας, της κυρίας Μιχαηλίδου, προς το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αυτή η εισήγηση απορρέει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ο κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8. Να τονίσουμε ότι είναι η τέταρτη αύξηση κατώτατου μισθού που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός μετά από αρκετά χρόνια αρχίζει και μπαίνει σε ένα δρόμο προς τα πάνω, όπου αυτό επηρεάζει και 25 τουλάχιστον επιδόματα, μητρότητας, ανεργίας και πάρα πολλά άλλα σημαντικά.

Προσέξτε, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι εδώ έχουμε μια σειρά θετικών εξελίξεων. Δηλαδή τι παρατηρήσαμε, πριν ακόμα ανακοινώσει η κυβέρνηση τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, βλέπουμε πάρα πολλές εταιρείες που αύξησαν από μόνες τους τον αρχικό μισθό.

Εμείς τι σκοπό έχουμε, να αυξηθεί ο μέσος μισθός και να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας τα 1.500 ευρώ. Άρα λοιπόν, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο μέσος μισθός που σήμερα είναι στα 1.251 ευρώ, έχουμε ένα δρομολόγιο να πάει στα 1.500 ευρώ. Αυτοί οι δύο κυβερνητικοί στόχοι που ήταν προεκλογικές μας δεσμεύσεις, βλέπουμε ότι είναι σε μια καλή διαδικασία.

Πάμε στο κατά πόσο εκπληρώνουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Και το λέω αυτό διότι θα έχουμε ευρωεκλογές και θα κριθούμε όλοι αν αυτά τα οποία λέμε, τα υλοποιούμε ή όχι».

Πόσο θα επηρεαστούν οι μισθοί

Τα σενάρια προβλέπουν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 5,5% ή 6,5%. Η συγκεκριμένη αύξηση θα επηρεάσει και τις τριετίες καθώς και 24 επιδόματα.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 780 ευρώ:

  • Με αύξηση 5,5% θα φτάσει στα 822 ευρώ.
  • Με αύξηση 6,5% θα φτάσει στα 830 ευρώ.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων αφορά την εφαρμογή των τριετιών, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι «σημαίνει το επίδομα προϋπηρεσίας ή το επίδομα τριετίας που έχει ένας εργαζόμενος. Πότε πάγωσαν, 14 Φεβρουαρίου του 2012. Τι είπε η κυβέρνηση. Ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεπαγώνουν.

Άρα αν κάποιος εργαζόμενος είχε στις 14 Φεβρουαρίου για παράδειγμα 2,5 χρόνια και δεν είχε πάρει το επίδομα προϋπηρεσίας, το επίδομα τριετίας από την 1η Ιανουαρίου του 24 μετράει ένα εξάμηνο για να έρθει να καλύψει την τριετία και να πάρει την αύξηση της τριετίας. Η καταβολή των τριετιών είναι υποχρεωτική, δεν είναι προαιρετική και αν κάποιος εργοδότης δεν τηρήσει την καταβολή των τριετιών, υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ελέγχονται από την Επιθεώρηση Εργασίας».

Με βάση το διπλό σε σενάριο της αύξησης και με μισθό που ανέρχεται στα 858 ευρώ:

  • Με αύξηση 5,5% θα φτάσει στα 905 ευρώ.
  • Με αύξηση 6,5% θα φτάσει στα 913 ευρώ.

Με δύο τριετίες και με μισθό που ανέρχεται στα 936 ευρώ:

  • Με αύξηση 5,5% θα φτάσει στα 936 ευρώ.
  • Με αύξηση 6,5% θα φτάσει στα 996 ευρώ.

Με τρεις τριετίες και με μισθό που ανέρχεται στα 1014 ευρώ:

  • Με αύξηση 5,5% θα φτάσει στα 1.069 ευρώ.
  • Με αύξηση 6,5% θα φτάσει στα 1.090 ευρώ.