«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Περιορισμένο το ενδιαφέρον για το πρόγραμα - Εξετάζεται αύξηση επιδότησης

Αύξηση επιδότησης και ορίου εισοδήματος σχεδιάζεται για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Περιορισμένο το ενδιαφέρον για το πρόγραμα - Εξετάζεται αύξηση επιδότησης
2'

Τρόπους για να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», εξετάζει η κυβέρνηση καθώς ο στόχος είναι να βγουν στην αγορά 12.500 κατοικίες οι οποίες είναι κλειστές την τελευταία τριετία.

Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι περιορισμένο, καθώς το ύψος της κρατικής επιδότησης δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 11 Απριλίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.413 αιτήσεις εκ των οποίων μόλις οι 764 έχουν εγκριθεί, 472 απορρίφθηκαν, έγιναν 137 ενστάσεις και 40 ανακλήσεις.

Αύξηση του ορίου εισοδήματος

Μεταξύ των βελτιώσεων του προγράμματος εξετάζεται και διεύρυνση της περιμέτρου των εν δυνάμει δικαιούχων με αύξηση του ορίου εισοδήματος πάνω από τις 40.000 ευρώ που είναι σήμερα. Οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν από την επεξεργασία, που ήδη τρέχει, στα στοιχεία των κλειστών ακινήτων σε συνδυασμό με τα εισοδήματα των ιδιοκτητών.

Στο τραπέζι έχει μπει η αύξηση του ανώτατου ποσού επιδότησης ανακαίνισης ή επισκευής πιθανότατα έως τις 5.500 ευρώ από τις 4.000 σήμερα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν επιδότηση 6.000 ευρώ και φορολογικά κίνητρα.

Δεκάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια έθεσαν κάποιους ιδιοκτήτες εκτός προγράμματος ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν αρχικά επειδή το ακίνητο δεν είχε δηλωθεί κενό στο Ε2 για την τελευταία 3ετία.

Μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις που το σύστημα δεν το εκλάμβανε ως κενό για το 2023, καθώς δεν είχε υποβληθεί η φετινή φορολογική δήλωση.

Οι αιτούντες ειδοποιήθηκαν με μήνυμα προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή