Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν υψηλότερο φόρο

Το κύριο βάρος σηκώνουν οι επαγγελματίες καθώς από την μέχρι στιγμής επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν υψηλότερο φόρο
3'

Ο έξτρα φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρωστικό εκκαθαριστικό σύμφωνα με τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με βάση τα οποία το ποσό του μέσου φόρου είναι αυξημένο πάνω από 30% σε σχέση με τον περυσινό αντίστοιχο αριθμό χρεωστικών δηλώσεων. Μάλιστα, αγγίζει 1.200 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η διόγκωση του φόρο-λογαριασμού είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι θα καταβάλλουν συνολικά επιπλέον 550 εκατ. ευρώ καθώς και της αύξησης των εισοδημάτων που λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας ανεβάζουν αυτόματα το φόρο.

Το κύριο βάρος σηκώνουν οι επαγγελματίες καθώς από την μέχρι στιγμής επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημα και λαμβάνουν εκκαθαριστικά - «φωτιά» με έως και πενταπλάσιο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Διορθώσεις

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ανοίξει «παράθυρο» για διορθώσεις τυχόν κατάφορων αδικιών στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο πυρήνας του μέτρου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποιούν πανελλαδική αποχή και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου. Η Συντονιστική Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ζητά ακύρωση του τεκμαρτού εισοδήματος υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.295 σε σύνολο περίπου 6,6 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος και η ακτινογραφία του λογαριασμού δείχνει τα εξής:

  • για 636.498 φορολογικές δηλώσεις ή το 28,59% του συνόλου, τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το ποσό του φόρου να ανέρχεται συνολικά σε 760,96 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 1.195 ευρώ
  • για 476.206 δηλώσεις ή το 21,93% του συνόλου το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 148,36 εκατ. ευρώ ή σε 311,59 ευρώ κατά μέσο όρο
  • μία στις δύο δηλώσεις είναι μηδενική
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή