Ρεπορτάζ Newsbomb.gr για το ηλεκτρικό ρεύμα: Ειδικός εξηγεί ποιοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα
Μέρος της αύξησης της μέσης τιμής ρεύματος χονδρεμπορικής θα περάσει στη λιανική - Ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πανός, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναλύει τις εξελίξεις στην τιμή του ρεύματος
Οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος συνεχίζουν να προβληματίζουν τόσο τους καταναλωτές όσο και την κυβέρνηση. Ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πανός, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής τον Νοέμβριο είναι αυξημένη κατά 40% έως 45% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ η τελική αύξηση ενδέχεται να φτάσει έως και το 50%. Όπως δήλωσε, «αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος της αύξησης θα περάσει και στη λιανική».
Η μετακύλιση της αύξησης στη λιανική αναμένεται να προκαλέσει άνοδο της τιμής της κιλοβατώρας, η οποία, χωρίς κρατική επιδότηση, μπορεί να αγγίξει τα 18-20 λεπτά από τα σημερινά 15 λεπτά. Η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Πανός, εξετάζει την παροχή νέας επιδότησης ώστε να διατηρηθεί η τιμή σταθερή. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες, καθώς η ακρίβεια θα επιβαρύνει το κόστος των επιχειρήσεων και θα μεταφερθεί στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, επηρεάζοντας τελικά και τους καταναλωτές.
Σχετικά με την κρατική επιδότηση των 15 λεπτών ο Βασίλης Πανός υποστήριξε: «Δεν έχει υπάρξει κάποια διαρροή. Το μόνο που έχουν πει είναι ότι θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό, λογικά, θα το ανακοινώσουν στην επόμενη ενημέρωση».
Όπως τόνισε ο Βασίλης Πανός σε σχετική συζήτηση, πέρα από την άμεση επιδότηση της κιλοβατώρας, υπάρχουν δύο βασικά μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των αυξήσεων. «Το πρώτο είναι η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, και το δεύτερο, η επιδότηση των νοικοκυριών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη μεταφορά της αύξησης από τη χονδρεμπορική στη λιανική, ο Βασίλης Πανός εκτίμησε ότι η λιανική τιμή μπορεί να αυξηθεί κατά 2 έως 4-5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με το μέγεθος της επιδότησης.
Πέρα από τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν τα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι επαρκή για να περιορίσουν την οικονομική επιβάρυνση, ειδικά ενόψει του χειμώνα.