ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοκίνητα και τρόφιμα αντί για ευρώ

Αυτοκίνητα και τρόφιμα αντί για ευρώ

Το απόλυτο χάος επικρατεί στην αγορά εργασίας αφού πλέον, ο κάθε εργοδότης κάνει, κυριολεκτικά... ότι θέλει με τους εργαζόμενους του χωρίς κανένας να τον ελέγχει.

Ανασφάλιστη εργασία, μισό ημερομίσθιο για 12ωρη εργασία, εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση των κλαδικών ακόμα και πληρωμή σε..είδος χαρακτηρίζουν το τοπίο στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι εταιρεία αυτοκινήτων στην Αθήνα που ο εργοδότης αντί για τα δεδουλευμένα, πρότεινε στους υπαλλήλους του να τους δώσει από ένα αυτοκίνητο! Παλιότερα, σύμφωνα με καταγγελίες, υπήρξε περίπτωση εταιρείας που πρότεινε στο προσωπικό να πάρουν τρόφιμα αντί για το δώρο των Χριστουγέννων. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι παράνομο αφού η εργατική νομοθεσία προβλέπει ότι ο μισθός πρέπει να καταβάλλεται μόνο σε... μορφή ευρώ.

Όπως δημοσιεύει το Έθνος, τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκαλούν απογοήτευση. 500.000 εργαζόμενοι δεν πληρώνονται πάνω από 3 μήνες. 110.000 εργαζόμενοι είδαν το μισθό τους να μειώνεται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Μέσα σε 4 μήνες μετατράπηκαν 30.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας.

Τέλος, η ανασφάλιστη εργασία αυξήθηκε από το 28% στο 35% μέσα σε ένα χρόνο. «Μαύρη εργασία» παρατηρείται κυρίως στον επισιτισμό, στα βενζινάδικα και στο λιανικό εμπόριο.