ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ : Στόχος τα 500 έργα για την Περιφέρεια Κρήτης

ΕΣΠΑ : Στόχος τα 500 έργα για την Περιφέρεια Κρήτης

Αισιόδοξος αλλά και αποφασισμένος για συγκρούσεις, αναφορικά με τα έργα που θα ενταχθούν αλλά και αυτά που θ’ απενταχθούν, εμφανίστηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην τεχνική συνάντηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, για την πορεία υλοποίησης των έργων , στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007- 2013.

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει, τα έργα που θα έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, να φτάνουν τα 500. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ήταν απόλυτα κατηγορηματικός σχετικά με έργα που πρόκειται ν’ απενταχθούν, είτε επειδή παρουσιάζουν από μηδενική έως χαμηλή απορροφητικότητα είτε επειδή οι απαλλοτριώσεις τους ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης ξεκαθάρισε ότι οι απεντάξεις θα δρομολογηθούν μέσα στο μήνα.

Στην τεχνική συνάντηση είχαν κληθεί και συμμετείχαν Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων και των ΔΕΥΑ, καθώς και αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης και υλοποίησης των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

O περιφερειάρχης , όπως αναφέρει το flashnews.gr, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) και του ΕΠΕΡΑ. «Θέλω να ευχαριστήσω το ΕΠΕΡΑ που χρηματοδοτεί στην Κρήτη έργα 200 εκατομμύριο ευρώ για το περιβάλλον -όπως είναι οι Βιολογικοί Καθαρισμοί. Νούμερο ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι το ΠΕΠ για την Κρήτη είναι 529 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικά είναι και τα ΟΣΑΠΥ για τους Δήμους, όπου άμεσα μπορούν να ενταθούν 240 έργα σε όλο το νησί» κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.