ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ζήτηση έχουν τα φιστίκια Αιγίνης

Μεγάλη ζήτηση έχουν τα φιστίκια Αιγίνης

Πρώτης τάξεως πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια φιστικιάς καθώς, παρά την κρίση, η ζήτηση για τον πλέον αγαπημένο ξηρό καρπό, τα κελυφωτά φιστίκια Αιγίνης, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα, η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά αρκετές χώρες από την Ευρώπη όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία εισάγουν ποσότητες από τη χώρα μας, καθώς στην Ελλάδα καλλιεργείται μια από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα προϊόν με καλές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με την εγχώρια κατανάλωση να εμφανίζει σταθερό ρυθμό αύξησης χρόνο με το χρόνο.

Η παγκόσμια παραγωγή και καλλιέργεια φιστικιού Αιγίνης ανέρχεται σε 382.000 μετρικούς τόνους, εκ των οποίων το Ιράν παράγει 190.000 τόνους, οι ΗΠΑ 95.000 και η Τουρκία 90.000 τόνους.

Η συνολική παραγωγή των φιστικιών Αιγίνης στην Ελλάδα φθάνει συνήθως στους 8.000-10.000 τόνους ετησίως. Την περασμένη χρονιά ήταν μειωμένη λόγω κλιματικών συνθηκών, ενώ παρουσιάσθηκε ένα μεγάλο ποσοστό από κλειστά φιστίκια που προήλθε από τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης.

Σύμφωνα με στοιχεία κλαδικής μελέτης για τους ξηρούς καρπούς, η κατανάλωση ξηρών καρπών σημείωσε αύξηση την περίοδο, 1994-2008 με μέσο ρυθμό αύξησης 4,0%. Το 2008 τα φιστίκια Αιγίνης κάλυψαν το 12,2% της κατανάλωσης ξηρών καρπών στη χώρα μας.

Το ύψος των εισαγωγών σε φιστίκια ανέρχεται περίπου σε 2.500-3.000 τόνους με κυριότερη χώρα εισαγωγής τις ΗΠΑ, ενώ γίνονται εξαγωγές 1.000-1.300 τόνων ετησίως, κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τιμές παραγωγού που επικρατούν στα ανοιχτά φιστίκια είναι από 5 έως 7 ευρώ το κιλό, ενώ στα κλειστά φιστίκια οι τιμές είναι χαμηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 2 και 3 ευρώ το κιλό. Στη λιανική οι τιμές που επικρατούν είναι 13,5 – 17 ευρώ το κιλό.

Η φιστικιά καλλιεργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και η εμπορία των καρπών γίνεται από συνεταιρισμούς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις ξηρών καρπών.

Η καλλιέργεια της φιστικιάς εκτός από την Αίγινα και τα Μέγαρα, που ήταν παραδοσιακά φιστικοπαραγωγοί περιοχές, επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αιγίνης περιλαμβάνει 350 μέλη, με μέση συνολική παραγωγή που κυμαίνεται ανάλογα με τη χρονιά στους 200-700 τόνους. Τα φιστίκια που παράγει ο συνεταιρισμός είναι ΠΟΠ και πετυχαίνει πολύ καλές τιμές λόγω της τυποποίησης και της συσκευασίας.

Ο Συνεταιρισμός Μαρκοπούλου επίσης παράγει και εμπορεύεται το φιστίκι ως προϊόν ΠΟΠ. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Φλώρινας εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες από την παραλαβή μέχρι την εμπορία για να διασφαλίσει την καλή φήμη του προϊόντος.

Επίσης ο Συνεταιρισμός Μάκρης Φθιώτιδας είναι ένας δραστήριος συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και την εμπορία του φιστικιού Αιγίνης ως προϊόν ΠΟΠ.

Επίσης στον τομέα της εμπορίας του φιστικιού Αιγίνης δραστηριοποιούνται και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μικρές επιχειρήσεις.