ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Προτάσεις για την αγορανομική νομοθεσία

ΕΣΕΕ: Προτάσεις για την αγορανομική νομοθεσία

Να γίνει πιο σαφής η αναγραφή της χώρας προέλευσης των προϊόντων ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν αν έχουν παραχθεί στην Ελλάδα, να επεκταθεί η υποχρέωση αναγραφής διπλών τιμών (πριν και μετά την έκπτωση) στα καταστήματα στοκ και "outlet" καθώς και να οριστεί σαφώς πως η υποχρέωση κατοχής παραστατικών ισχύει και για το υπαίθριο εμπόριο, ζητά, μεταξύ άλλων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ΕΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την αναμόρφωση της αγορανομικής νομοθεσίας, η οποία τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι «ο εμπορικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία του Υπουργείου για επικαιροποίηση και κωδικοποίηση των αγορανομικών διατάξεων, ενός χώρου του δικαίου, που, κατά γενική ομολογία, ήταν χαοτικός, ελάχιστα λειτουργικός και παρωχημένος».

Σε ότι αφορά τις ειδικότερες ρυθμίσεις η ΕΣΕΕ ζητά:

-Στο πλαίσιο της ύφεσης που έχει περιέλθει η ελληνική αγορά, να εξεταστεί κάθε δυνατότητα κατάδειξης του ελληνικού προϊόντος, που έχει προστιθέμενη αξία εντός της χώρας και για την τελική του διάθεση έχουν δουλέψει ελληνικά χέρια. Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει πλέον να το γνωρίζουν αυτό.

-Να αποσαφηνιστεί η επισήμανση των υποκατάστατων τροφίμων ώστε να αποφευχθούν τυχόν «παιχνίδια με τις λέξεις».

-Να επεκταθεί η υποχρέωση για την παροχή οδηγιών χρήσης στα ελληνικά («manual») και στα προϊόντα υπαιθρίου εμπορίου.

-Να καθιερωθούν προϋποθέσεις και κριτήρια για κάθε είδους προωθητικές ενέργειες και όχι μόνο για αυτές των σούπερ μάρκετ.

-Να επεκταθούν οι διπλές τιμές που ισχύουν για την περίοδο των εκπτώσεων, στα καταστήματα stock και outlet, όχι όμως και στις προσφορές.

-Η εισαγωγή ειδικού Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση και εμπορία οπωρολαχανικών να επεκταθεί, ώστε να συμπεριλάβει την διακίνηση των λοιπών προϊόντων γης και θάλασσας ώστε να αποφευχθεί η «ελληνοποίηση» προϊόντων.

-Στα κοσμήματα να προστεθεί το διακριτικό GR, πριν τον κωδικό, ώστε να αναγνωρίζονται τα ελληνικά προϊόντα.

Η ΕΣΕΕ ζητά, τέλος, η προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας να συνεχιστεί με τον Αγορανομικό Κώδικα και τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει ειδικό υπόμνημα για την παραγωγή και τυποποίηση του ελαιολάδου, ενός προϊόντος που όπως αναφέρει μπορεί να κάνει την διαφορά στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας.