ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασκαλόπουλος:Διανύουμε την περίοδο της νηνεμίας πριν τη καταιγίδα

Δασκαλόπουλος:Διανύουμε την περίοδο της νηνεμίας πριν τη καταιγίδα

Την άποψη, ότι διανύουμε την περίοδο της νηνεμίας πριν από την καταιγίδα και ότι πρέπει να γυρίσουμε το τιμόνι γιατί «είναι σαν να πατάμε γκάζι για να πέσουμε πάνω σε τοίχο» εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για σειρά επαφών με οικονομικούς και άλλους παράγοντες.

Μιλώντας σε συνάντηση-σεμινάριο των διευθυνόντων συμβούλων (CEOs) μεγάλων εταιρειών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε συγκεκριμένα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο και ότι απαιτούνται ριζικές λύσεις για να πετύχει το μεταπολεμικό πείραμα ειρηνικής πανευρωπαϊκής συνύπαρξης.

«Το γεγονός ότι τίποτα δεν κινείται τον καιρό αυτό στο ευρωπαϊκό μέτωπο, μπορεί και να σημαίνει, ότι διανύουμε την περίοδο της νηνεμίας πριν από την καταιγίδα», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας τόνισε, ότι ιστορικά, ελάχιστες είναι οι ενδείξεις υπέρ της θεωρίας περικοπής των δαπανών που προσπαθεί να επιβάλει ο γερμανικός δογματισμός.

Έθεσε δε το ερώτημα αν οι χώρες που υπομένουν το καθεστώς αυστηρής λιτότητας, θα καταφέρουν να αποφύγουν την κοινωνική έκρηξη. «Οι πολιτικές λιτότητας δεν αποδίδουν κι αυτό το βλέπουμε καθαρά στην περίπτωση της Ελλάδας, που αποτέλεσε το πειραματόζωο της ευρωζώνης. Κανένα από τα πακέτα μέτρων που υιοθετήθηκαν τα τέσσερα αυτά χρόνια της κρίσης δεν κατάφερε να λύσει τα αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα της δημοσιονομικής κρίσης, της κρίσης εθνικού χρέους και της κρίσης της πραγματικής οικονομίας. Είναι σαν να πατάμε γκάζι για να πέσουμε πάνω σε τοίχο! Πρέπει να γυρίσουμε το τιμόνι», πρόσθεσε.

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε πάντως, ότι η Ευρώπη, και η Γερμανία, δεν θα αποφύγουν τον μοναδικό δρόμο που θα διασφαλίσει την επιβίωση της Ένωσης, δηλαδή την αναβάθμιση της ΕΚΤ στη θέση μίας πραγματικής κεντρικής τράπεζας που περιλαμβάνει και την έκδοση ευρωομολόγων. «Η ΕΕ έχει προχωρήσει πάρα πολύ για να αποτύχει το ευρωπαϊκό εγχείρημα από έλλειψη πολιτικής βούλησης. Παρά τον ευρωσκεπτικισμό τους, οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν χάσει την πίστη τους. Εάν δεν επιλυθεί η τρέχουσα κρίση, τότε η όξυνσή της θα γεννήσει νέους ηγέτες με τη βούληση και το όραμα να οδηγήσουν την Ευρώπη στον δρόμο της πραγματικής πολιτικής ένωσης», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.