ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία υπηρεσίας ειδικού μητρώου αλλοδαπών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δημιουργία υπηρεσίας ειδικού μητρώου αλλοδαπών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Στη δημιουργία νέας υπηρεσίας ειδικού μητρώου αλλοδαπών επιχειρήσεων διαμετακομιστικού εμπορίου προχώρησε το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της επιχειρούμενης μεθοδευμένης και στοχευμένης προσπάθειας του ΕΒΕΠ να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικότητας των λιμανιών του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ελευσίνας, καθώς και όλου του θαλάσσιου μετώπου που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή που έχει στην ευθύνη του.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, μετά τη ψήφιση τροπολογίας/προσθήκης στην Επιμελητηριακή Νομοθεσία, παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής ως μέλη του επιμελητηρίου και στα μη εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα, στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή αγαθών και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις παραδόσεις αγαθών στο εσωτερικό της χώρας.

Το Επιμελητήριο, σε εφαρμογή της ρύθμισης, έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εγγραφή στο μητρώο του, των αλλοδαπών επιχειρήσεων που εντάσσονται στο καθεστώς αυτό, οι οποίες θα μπορούν να ζητούν από το επιμελητήριο την έκδοση «πιστοποιητικών καταγωγής», που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή εμπορευμάτων.

Η προσέγγιση του Επιμελητηρίου Πειραιά θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των δημόσιων υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με χρήματα των επιχειρήσεων, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μέσω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, το ΕΒΕΠ, ως κέντρο εξυπηρέτησης επιχειρήσεων- Business Centre, θα μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά και ανταποδοτικά διευκολύνοντας την αδειοδότηση, τη λειτουργία και, κυρίως, την επιστροφή παλαιών και νέων offshore επιχειρήσεων στην Ελλάδα.