ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ernst & Young: Μέσοι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης από 2015 – 2017

Ernst & Young: Μέσοι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης από 2015 – 2017

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί για έκτη συνεχή χρονιά το 2013 σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young Global Limited.

Ωστόσο, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% το 2ο τρίμηνο, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιβραδύνεται ενώ τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Η χώρα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού (μη περιλαμβανομένων των πληρωμών τόκων), ενώ οι δείκτες αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης αρχίζουν να βελτιώνονται. Ανάκαμψη αναμένεται κατά τη διάρκεια του 2014, ενώ στην έκθεση προβλέπεται επάνοδος στην ανάπτυξη με μέσους ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 1,7% το 2015 – 2017.

Η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης καθώς οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 4% ετησίως το 2014 – 2017. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αναδεικνύονται σε πρώτο καταλύτη της ανάπτυξης, ενώ η μείωση των πραγματικών μισθών και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν σταδιακά την ανταγωνιστικότητα του τομέα της μεταποίησης.

Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει αδύναμη μεσοπρόθεσμα, καθώς η υψηλή ανεργία και η μείωση των πραγματικών μισθών θα συνεχίζουν να πλήττουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κορυφωθεί και να φθάσει στο 30% το 2014, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να αυξηθεί πριν το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση της EY, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρά την απώλεια ενός κυβερνητικού εταίρου, μετά και το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης.

Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε, κρίσιμης σημασίας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και κεφαλαίου προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα.

Σημαντικοί κίνδυνοι

Παραμένουν ωστόσο σημαντικοί κίνδυνοι. Ενώ, προς το παρόν, δεν υφίσταται απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι φόβοι για πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να υπάρχουν, δεδομένης της πολύ υψηλής ανεργίας των νέων και του βαθμού της κοινωνικής αντίστασης στη λιτότητα, ενώ οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τω μεταξύ, το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δηλώνει ότι το ελληνικό σχέδιο διάσωσης μπορεί να απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια.