ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Μόνο με πρωτογενές πλεόνασμα θα βγούμε από την κρίση

Alpha Bank: Μόνο με πρωτογενές πλεόνασμα θα βγούμε από την κρίση

Η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο δεν συνεπάγεται επέκταση της «λιτότητας», αλλά είναι τώρα ο μόνος μηχανισμός με τον οποίο μπορούμε έγκαιρα να βγούμε από τη λιτότητα.

Η τράπεζα αναφέρει πως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 2,84 δισ. ευρώ το 2014. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ως τελικό στόχο τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και σε επίπεδα άνω του 4,0% του ΑΕΠ μετά το 2016.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, με πρωτογενή πλεονάσματα τέτοιου ύψους εξασφαλίζεται η πληρωμή των σημαντικά μειωμένων τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της χώρας αλλά και η επάνοδος του ελληνικού δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι «χωρίς πρωτογενή πλεονάσματα που θα πείθουν για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και για τη βιωσιμότητα (δυνατότητα εξυπηρέτησης) του παλαιού και του νέου δανεισμού της από το εξωτερικό, η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη στη λιτότητα και στην ανεργία για δεκαετίες, με τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που ήδη υφίσταται ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια». Το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο δεν συνεπάγεται επέκταση της «λιτότητας», αλλά είναι τώρα ο μόνος μηχανισμός με τον οποίο μπορούμε έγκαιρα να βγούμε από τη λιτότητα, υποστηρίζει η Alpha Bank και προειδοποιεί πως, αν αποτύχουμε στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ και το 2014 και αν δεν προχωρήσουν έγκαιρα οι αποκρατικοποιήσεις και η εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας, τότε τα διεθνή κεφάλαια θα σταματήσουν να έρχονται, ή θα φύγουν και πάλι και η λιτότητα θα συνεχιστεί.

«Γενικά, από εδώ και πέρα η ανάπτυξη της χώρας δεν είναι δυνατή με κινητήριο μοχλό τις κρατικές δαπάνες και τα κρατικά ελλείμματα. Αντίθετα, θα πρέπει το κράτος να διατηρεί κάποιο πλεόνασμα για να ανακτήσει την αξιοπιστία του διεθνώς», επισημαίνεται στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.