ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριζικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους

Ριζικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους

«Ανοίγει» εκ νέου το ασφαλιστικό με ριζικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο σχολίαζαν ότι δεν πρόκειται να θιγούν συντάξεις, που εκδίδονται με τις γενικές διατάξεις, αλλά ψαλίδι θα μπει στις πρόωρες, και μόνο στην περίπτωση, που αυτές εμφανίζουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις από τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να θεωρούνται προνομιακές.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το σενάριο να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσω της κατάργησης εξαιρέσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Από την αύξηση στα όρια αναμένεται ότι θα θιγούν περίπου 350.000 ασφαλισμένοι -ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν και στην κατηγορία που θα δεχθεί παρέμβαση στο ύψος της σύνταξης.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διακοπεί η συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος, περίπου 350.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία, όπως αυτά των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση για το 2014.

Επιπλέον, το γεγονός πως γίνεται αναφορά στις πρόωρες συντάξεις, σημαίνει πως στο τραπέζι υπάρχει και εξετάζεται η υπαγωγή στο γενικό όριο ηλικίας, δηλαδή στα 65, περίπου τριακοσίων χιλιάδων εργαζομένων, που έχουν κατοχυρώσει την έξοδό τους από την εργασία στα 58 ή και στα 60.

Δεδομένο είναι πως, έστω και με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ανοίγει ξεκάθαρα θέμα ασφαλιστικού και παρεμβάσεων - ακόμα και πολύ ευρύτερων από το θέμα των πρόωρων -, με προφανή στόχο να καλύψει τις μαύρες τρύπες των ταμείων, τα οποία εξακολουθούν να επιβιώνουν από τον κρατικό δανεισμό.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ένστολοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

Συνταξιοδότηση διαφόρων ταχυτήτων στους Δήμους

Τα κριτήρια για συνταξιοδότηση στα 60