ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή κεφαλαίου σχεδιάζει η ΕΧΑΕ

Επιστροφή κεφαλαίου σχεδιάζει η ΕΧΑΕ

Η Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της φέτος, πλέον του μερίσματος που θα διανείμει, συνεχίζοντας την πολιτική που ακολουθεί την τελευταία δεκαετία, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Σωκράτης Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2014 μετά από έξι χρόνια ύφεσης, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον MSCI και την Russel, έχουν επαναφέρει την αγορά στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.

«Θα συνεχιστεί η πολιτική επιστροφής κεφαλαίου και το 2013, όπως έχει ακολουθηθεί επί σειρά ετών μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ», είπε στη συνέντευξή του ο κ. Λαζαρίδης.

Η ΕΧΑΕ είχε ταμειακά διαθέσιμα 153 εκατ. ευρώ και μηδενικό χρέος στο πρώτο εξάμηνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 2,34 ευρώ ανά μετοχή ή 31% της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας.

Η μετοχή έχει σημειώσει άλμα 72% από τις αρχές του έτους, έναντι κερδών 29% για τον του γενικό δείκτη. Η εταιρία, που ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως το 2003, ανήκει κατά 51% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 11%.

Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η μετάταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών του οίκου MSCI προσελκύει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών, κάτι που αποτυπώνεται στους όγκους συναλλαγών, καθώς ξένα funds έχουν αρχίσει να «χτίζουν» θέσεις στην αγορά.

«Η Ελλάδα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, ικανοποιητικό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και συναλλαγματική σταθερότητα ως μέλος της ευρωζώνης», σημείωσε.

Η μετάταξη του Χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI, μετά από 12 χρόνια παραμονής στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, θα ισχύσει από το Νοέμβριο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώνεται στα 73 δισ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί στο 40% του ελληνικού ΑΕΠ. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 είχε κατρακυλήσει στα 26,9 δισ. ευρώ.

Σημαντικά ενισχυμένη εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα και η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών, καθώς έχει αυξηθεί κατά 41% στα 73 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, η μέση ημερήσια αξία έχει εκτοξευθεί στα 209 εκατ. ευρώ.

«Η αγορά είναι ζωντανή, υπάρχει ενδιαφέρον και εκτιμώ ότι αυτό είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

Ξένοι επενδυτές, όπως η Fairfax Holdings και το hedge fund Paulson & Co έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ελληνικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Μυτιληναίος.

«Κάθε εβδομάδα βλέπουμε ομάδες επενδυτών από διάφορα μέρη του κόσμου. Δεν είναι μόνο τα hedge funds που εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Υπάρχει ευρύ μείγμα που συμπεριλαμβάνει μακροπρόθεσμους επενδυτές και διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ.

Καθώς πολλές επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα, το ανανεωμένο ενδιαφέρον θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός καταλύτης αν διαχυθεί στην ευρύτερη αγορά και δεν περιοριστεί στο να ανακυκλώνεται χρήμα σε παραδοσιακά blue chips.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες εισροές χρήματος να διοχετευτούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων και σε ομολογιακές εκδόσεις ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας», υπογράμμισε.