ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Στον αέρα το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τη «χρυσή τομή» αναζητά το οικονομικό επιτελείο, μετά τις αντιδράσεις πολιτών μέσω της Διαύγειας αλλά και βουλευτών της ΝΔ, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση για τα ακίνητα αλλά με δίκαιο τρόπο.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εισπραχθούν το 2014 συνολικά 2,9 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα που αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η κατανομή, όμως, των βαρών δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς βουλευτές της ΝΔ που επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Από τα βασικά προβλήματα του νέου νομοσχεδίου κρίνονται οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης της αγροτικής γης και κατοικίας, που θα πρέπει να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ως ισοδύναμα μέτρα για την απαλλαγή των αγροτών είναι η διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα, η περικοπή της μείωσης του φόρου 16% στα αστικά ακίνητα με στόχο να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτεμάχια, η μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγροτεμάχια επιδοτούμενων αγροτών και η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τα αγροτεμάχια πάνω από 130 στρέμματα.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αρνητικός στην διατήρηση στου «χαρατσιού» της ΔΕΗ, καθώς εκτός από το θέμα της αντισυνταγματικότητας του μέτρου κρίνεται ότι δεν μπορούν να σηκώσουν και πάλι ολόκληρο το φορολογικό βάρος τα αστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η παράταση του χαρατσιού θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του ειδικού τέλους και θα έπληττε τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ειδικό τέλος και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών, που έχει η εταιρεία.

Ποιες αναμένεται να είναι οι αλλαγές

Εκπτώσεις συγκριτικά με το ειδικό τέλος ακινήτων μέχρι και 26% προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες που βρίσκονται σε χαμηλές και μεσαίες περιοχές της Αττικής με αντικειμενική αξία μέχρι 2.750 ευρώ και αύξηση του φόρου μέχρι και 31% για πλούσιες ζώνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για όσους έχουν εκτός από την κατοικία τους οικόπεδο μικρής ή μεσαίας αξίας εντός σχεδίου πόλης και που η συνολική αξία της περιουσίας τους είναι κάτω από 200.000 ευρώ αφού θα πληρώσουν φόρο και για το σπίτι και για το οικόπεδο ενώ μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν ΦΑΠ.

Στην άλλη πλευρά, ελαφρύνσεις λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ θα έχουν οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας πάνω από 500.000 ευρώ, δεδομένου ότι ο φόρος που θα καταβάλλουν για τα ακίνητα θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το άθροισμα του ειδικού τέλους και του ΦΑΠ. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οι αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά η επιβάρυνσή τους θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός και για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου σε ακριβές περιοχές της χώρας και μάλιστα ο φόρος θα είναι υψηλότερος γι' αυτούς που έχουν οικόπεδα στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα ή έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.

Σημαντικές μειώσεις συγκριτικά με το χαράτσι της ΔΕΗ προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους κατοικία σε λαϊκά και μεσαία προάστια της Αθήνας, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Καισαριανή, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, η Δραπετσώνα, η Νέα Σμύρνη. Αντίθετα αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε ακριβές περιοχές, όπως Γλυφάδα, Κηφισιά, Εκάλη και Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Στα αστικά κέντρα και πρωτεύουσες της επαρχίας ο φόρος είναι αισθητά χαμηλότερος από την Αττική και μειωμένος συγκριτικά με φέτος.

Πάντως οι όποιες αλλαγές αλλά και οι προτάσεις των βουλευτών της ΝΔ θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο των αντιδράσεων 74 βουλευτών της ΝΔ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Πέμπτης ζητά δικαιότερη κατανομή των βαρών και φορολόγηση συνολικά της ακίνητης περιουσίας χωρίς, ωστόσο να αναιρεί την ανάγκη επίτευξης του στόχου για τα έσοδα.

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σημαντική αναμόρφωση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως αποφασίστηκε στην αποψινή συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ο. Παναγιώτη Ρήγα.

Η αναμόρφωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου, να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών και να φορολογείται συνολικά η ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Επίσης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών.

Ακόμη, η Κ.Ο. σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς θα συγκροτήσει ομάδες εργασίας για τη διατύπωση μιας προοδευτικής φορολογικής πρότασης."

Διαβάστε επίσης:

Στοπ στις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου

Στο «σφυρί» 62.000 ακίνητα το νέο έτος

ΠΟΜΙΔΑ: Να αλλάξει αμέσως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Αναλυτικά παραδείγματα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων