ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Στο μισό δισ. το κόστος για τους ένστολους

Reuters: Στο μισό δισ. το κόστος για τους ένστολους

Έως και το μισό δισ. ευρώ μπορεί να αγγίξει η «τρύπα» που θα ανοίξει στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των μισθολογικών περικοπών στους ένστολους, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία «αποτελούν το σκληρό πυρήνα του κράτους επομένως χρήζουν ειδικής μεταχείρισης» αναφέρει, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανώτατος δικαστικός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, εκτιμώντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να αναγκάσει το κράτος να πληρώσει έως και 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο δεν κατονομάζεται στο ρεπορτάζ, σημειώνει ότι το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, καθώς η απόφαση πιθανότατα θα αυξήσει επίσης τις συντάξεις των ένστολων και τα επιδόματα για θέσεις ευθύνης, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό του εισοδήματός τους.

newego LARGE t 1101 54111147

«Ο λογαριασμός μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις πριν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το αν οι πληρωμές θα συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ή θα επιμεριστούν σε χρονικό ορίζοντα περισσότερων ετών. Ο προϋπολογισμός του 2014, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει κονδύλι ύψους 1,12 δισ. ευρώ για «έκτακτες δαπάνες».

Διαβάστε επίσης:

Μόνιμα ισοδύναμα αν ισχύσουν οι επιστροφές στα ειδικά μισθολόγια

Σταϊκούρας στους FT: Κινδυνεύει ο προϋπολογισμός εξαιτίας του ΣτΕ

Αυξήσεις από 200 ευρώ στους ενστόλους

Δημοσιονομικές ανατροπές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

«Άκυρες» οι περικοπές αποδοχών στους ένστολους

Αντισυνταγματικές από 1/8/2012 οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων