Στο ΣτΕ προσέφυγε το Υπ.Οικ. ζητώντας να ακυρωθεί πρόστιμο

Στο ΣτΕ προσέφυγε το Υπ.Οικ. ζητώντας να ακυρωθεί πρόστιμο

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η 98/2013 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία τον Αύγουστο του 2013 επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στον τότε ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων.

Ειδικότερα, η Αρχή επέβαλε το ανώτερο προβλεπόμενο στον νόμο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, κρίνοντας ότι η ΓΓΠΣ παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα. Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα, υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους.

stournaras

Παράλληλα, η Αρχή είχε υποχρεώσει τη ΓΓΠΣ να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των φορολογουμένων, αλλά είχε ζητήσει να ενισχυθούν και τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας. Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα που βρέθηκαν από την Αρχή στην κατοχή εταιρειών αφορούν τα έτη 2000 έως και το 2012.

arxi prostasias dedomenon prosopikou haraktira 3132

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η επίμαχη απόφαση της Αρχής, λόγω του μεγάλου ύψους της, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, το δε πρόστιμο των 150.000 είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Και ακόμη ότι είναι παράνομη η επίμαχη απόφαση της Αρχής, καθώς έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία, εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα και επιβάλλει την εφαρμογή των συστάσεων της Αρχής «αμελλητί», κάτι που είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο.

Διαβάστε επίσης:

Στη «φόρα» τα στοιχεία των φορολογούμενων-Πρόστιμο στην ΓΓΠΣ

Εταιρεία «φακέλωνε» εκατομμύρια φορολογούμενους