ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζήσε...Δημόσιο να πληρωθείς για την επένδυση στο Ελληνικό

Ζήσε...Δημόσιο να πληρωθείς για την επένδυση στο Ελληνικό

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι τα χρήματα από την πώληση του μεγαλύτερου και ίσως του καλύτερου φιλέτου σε ολόκληρη την Ευρώπη 6.240 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα μπουν στα κρατικά ταμεία σε βάθος δεκαετίας, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης θα εκταθεί συνολικά σε 25 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών.

Αυτό προκύπτει από την διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Lamda Development σε σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης θα εκτείνεται συνολικά σε 25 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών και επιμερίζεται σε διακριτές φάσεις, ενώ οι τρεις πρώτες φάσεις υλοποίησης θα είναι πενταετούς διάρκειας.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«- Ο προτιμητέος επενδυτής θα κληθεί να υπογράψει τη σχετική σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών με το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο (εφεξής η «σύμβαση»), μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί, μετά την πλήρωση των αιρέσεων, που προβλέπονται στη σύμβαση.

- Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης εκτείνεται συνολικά σε 25 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών και επιμερίζεται σε διακριτές φάσεις. Οι τρεις πρώτες φάσεις υλοποίησης είναι πενταετούς διάρκειας η κάθε μία και έχουν αποτυπωθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, αποσκοπώντας στο βέλτιστο από κάθε άποψη συνδυασμό κατασκευής του μητροπολιτικού πάρκου, των λοιπών έργων υποδομής και των εμπορικών, πολιτιστικών και κάθε άλλου είδους αναπτύξεων. Με τη σημείωση ότι η επένδυση βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο σχεδιασμού, εκτιμάται ότι το ποσοστό υλοποίησης της θα ανέρχεται, μετά το τέλος της πρώτης πενταετίας, στο 20%, μετά το τέλος της δεύτερης πενταετίας, στο 40%, μετά το τέλος της τρίτης, στο 75%, με τελικό στόχο την ολοκλήρωσή της στον προαναφερθέντα χρόνο.

- Οι κάθε είδους καταβολές, στο πλαίσιο της σύμβασης και της υλοποίησης της επένδυσης, θα πραγματοποιηθούν από την εταιρεία ειδικού σκοπού (εφεξής η «ΕΕΣ»), που θα συσταθεί προ της υπογραφής της σύμβασης και στην οποία η εταιρεία θα κατέχει τουλάχιστον 33,34% των δικαιωμάτων ψήφου, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Η ακριβής συμμετοχή της εταιρείας στις ως άνω καταβολές από την ΕΕΣ θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αναφορικά με τη δική τους συμμετοχή στην επένδυση.

- H ΕΕΣ θα καταβάλει το σύνολο του ποσού των 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών και θα επενδύσει 1,25 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των προβλεπομένων υποδομών κοινής ωφελείας, του μητροπολιτικού πάρκου και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα καταβολής του ποσού των 915 εκατ. ευρώ προβλέπει την καταβολή 300 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών, 395 εκατ. μεταξύ του τρίτου και του εβδόμου έτους, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών και, τέλος, την καταβολή των υπολοίπων 220 εκατ. μεταξύ του όγδοου και του δέκατου έτους, μετά την ως άνω μεταβίβαση. Περαιτέρω, οι επενδύσεις σε υποδομές κοινής ωφέλειας, στο μητροπολιτικό πάρκο και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, εκτιμώμενες σε ποσό 1,25 δισ. ευρώ, έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθούν κατά 35% περίπου εντός της πρώτης πενταετίας, κατά 20% εντός της δεύτερης πενταετίας, κατά 25% την τρίτη πενταετία και το υπολειπόμενο 20%, μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης. Ως προς τη χρηματοδότηση των ανωτέρω ποσών, σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση η σχέση δανείων με τα ίδια κεφάλαια της ΕΕΣ δεν μπορεί να ξεπερνά την αναλογία 3/1. Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω εξειδίκευση των μεθόδων χρηματοδότησης εξαρτάται άμεσα και από τις εν γένει οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης.

- Η πρόταση της εταιρείας υποστηρίζεται από τo Global Investment Group στο βαθμό που, συμμετέχοντες σ' αυτό το σχήμα, έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν κεφάλαια για την αποπληρωμή του τιμήματος, υποβάλλοντας, μάλιστα, τα αναγκαία προς τούτο έγγραφα στα πλαίσια του διαγωνισμού και σύμφωνα με τους σχετικούς όρους του».

Κανείς διαβάζοντας την ανακοίνωση, φυσικά αναρωτιέται ότι εφόσον τα έσοδα θα αργήσουν τόσα χρόνια και η επένδυση ακόμα περισσότερα, γιατί άραγε υπήρξε τέτοια σπουδή να πωληθεί το καλύτερο «φιλέτο» της χώρας.

Η απάντηση είναι απλή: Με το πρόσχημα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, η πώληση του πρώην αεροδρομίου δρομολογήθηκε προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, με συγκεκριμένο τίμημα, προκαλώντας πολλούς να μιλούν για υπόθεση με σημαδεμένα χαρτιά...

Διαβάστε επίσης:

Βαλαβάνη: Σκανδαλώδης εκποίηση του Ελληνικού

ΤΑΙΠΕΔ: Απάντηση μίας παραγράφου για 6.240 στρέμματα στο Ελληνικό

Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα;

Οργή για το σκάνδαλο του Ελληνικού

ΤΑΙΠΕΔ: Αποδεκτή η τεχνική προσφορά της Lamda για το Ελληνικό

Χρ. Κορτζίδης: «Πλιάτσικο» στο Ελληνικό – Έχουμε ρεαλιστική πρόταση

Δούρου:Οικονομικό σκάνδαλο και περιβαλλοντικό έγκλημα στο Ελληνικό

«Δεν θα αφήσουμε το Ελληνικό να γίνει κομματική χωματερή του Τσίπρα»

Τσίπρας: Εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ-Δεν θα ξεχαστεί κανείς!

Δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό