ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιθουανία: Εγκρίθηκε η εισδοχή στο ευρώ

Λιθουανία: Εγκρίθηκε η εισδοχή στο ευρώ

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η εισδοχή της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη.

Η εισδοχή στο ενιαίο νόμισμα της μικρής χώρας της Βαλτικής, η οποία θα γίνει το 19ο μέλος της Ε.Ε. την 1η του ερχόμενου Ιανουαρίου, εγκρίθηκε με 545 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 34 αποχές. Η γνώμη του Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό δεν έχει παρά μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τον Ιούνιο, η εξέλιξη αυτή είχε ήδη λάβει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και κατόπιν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θεώρησαν ότι η Λιθουανία έχει παρουσιάσει ένα «υψηλό επίπεδο βιώσιμης σύγκλισης με την ευρωζώνη» και ότι εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δώσει το πράσινο φως την 23η Ιουλίου.

Το Βίλνιους βλέπει το ευρώ ως ένα τείχος προστασίας έναντι της Ρωσίας και έναν τρόπο να ενισχύσει την πολιτική του ισχύ στην Ευρώπη. Η Λιθουανία, χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, μέλος της ΕΕ από το 2004, ακολουθεί τις γειτονικές της Εσθονία και Λετονία, που έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωζώνη από το 2011 και το 2014 αντίστοιχα.

«Η Ευρώπη και το ευρώ συνιστούν έναν ασφαλές λιμάνι γεωπολιτικής ειρήνης» υπογράμμισε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο συντηρητικός νεαρός ευρωβουλευτής από τη Λιθουανία Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, εγγονός του «πατέρα» της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας Βιτάουτας Λαντσμπέργκις.

«Οι πολίτες θα νιώσουν τις θετικές επιπτώσεις του ευρώ, χάρη στη μείωση των επιτοκίων που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις που εμείς έχουμε επιτακτικά ανάγκη» υπογράμμισε από την πλευρά του η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής της Λιθουανίας Βίλιγια Μπλινκεβικιούτε.

Ο εισηγητής του ψηφίσματος, ο Γερμανός συντηρητικός Βέρνερ Λάνγκεν, παρατήρησε ότι η Λιθουανία παρουσίασε «ένα επίπεδο σταθερής ανάπτυξης, μειωμένο πληθωρισμό παρά την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση, ένα μειωμένο δημόσιο χρέος, ένα περιορισμένο έλλειμμα» και όλα αυτά «παρά την οικονομική κρίση».

Διαβάστε επίσης:

Ο 27χρονος που αποκάλυψε ότι €4,7 τρισ. παραμένουν κρυμμένα και αφορολόγητα