ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΚΑ - Μείωση των ενεργειακών δαπανών στα Πανεπιστήμια

ΥΠΕΚΑ - Μείωση των ενεργειακών δαπανών στα Πανεπιστήμια

Τρόποι μείωσης των ενεργειακών δαπανών των Πανεπιστημίων με την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εφαρμογή τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας συζητήθηκαν σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθηγητές Κωνσταντίνο Γάτσιο, Ευριπίδη Στεφάνου και Βασίλη Διγαλάκη.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση για την ενεργειακή κατανάλωση και δαπάνη των Πανεπιστημίων προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί υψηλό ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης, που είναι και ο βασικός πόρος για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Επομένως, τα Πανεπιστήμια επιθυμούν να εντάξουν τις ανανεώσιμες πηγές -και ιδιαίτερα την αυτοπαραγωγή- στο σχεδιασμό τους.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε στους Πρυτάνεις ότι κατανοεί το αίτημά τους και γι αυτόν ακριβώς το λόγο, πριν από λίγο καιρό, δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα σε φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή, με μέγιστο όριο ισχύος ανά σύστημα τα 500kW.

Εκτός από το ζήτημα της αυτοπαραγωγής, ο υπουργός έθεσε στους Πρυτάνεις το θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης. Το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να παρουσιάσει σχέδιο δράσης, με πόρους της τάξης των 220 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά δημόσια κτίρια με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν αδιάλειπτη λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως ένα σημαντικό ποσοστό των Πανεπιστημιακών κτηρίων. Οι πόροι θα προβλέπονται στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μανιάτης, δήλωσε : «Στηρίζουμε τη λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων, με πραγματικές δράσεις. Μειώνουμε τα λειτουργικά τους έξοδα μέσα από τον περιορισμό του κόστους ενέργειας, γιατί μας ενδιαφέρει να επενδύονται τα δημόσια κονδύλια στη μόρφωση της νέας γενιάς και όχι να ξοδεύονται σε λειτουργικές δαπάνες. Θέλουμε τα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να αποτελέσουν παράδειγμα μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης των επενδύσεων σε έρευνα, τεχνολογία και εκπαίδευση».

Σχετικές ειδήσεις