ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνεύουν οι εξαγωγές ελιάς από την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Κινδυνεύουν οι εξαγωγές ελιάς από την αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών) για τις ελληνικές εξαγωγές ελιάς καθώς αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης λόγω της σύγχυσης που το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει προκαλέσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Έλληνες εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα ότι, αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν Kalamata Olives. Κι αυτό γιατί ταύτισαν το όνομα της ποικιλίας Kalamata Olives με το όνομα του προϊόντος ΠΟΠ Εlia Kalamatas. Όποιες ελληνικές ελιές λοιπόν αναγράφουν το όνομα της ποικιλίας Kalamata Olives και δεν είναι ΠΟΠ τις γυρίζουν πίσω!

Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα που πραγματοποιεί μια τέτοια ενέργεια αφού από το πρώτο εξάμηνο του 2013 έχουν αποσυρθεί από τα ράφια και της ιταλικής αγοράς οι συσκευασίες λιανικής που αναγράφουν Kalamata Olives.

Από τότε παρατηρούνται περιπτώσεις οριστικής διακοπής της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και Ιταλών εισαγωγέων. Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Νέλος Γεωργούδης σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή τα 200 εκατ. ευρώ των ετήσιων εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα είναι στον "αέρα" λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ 55.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς κινδυνεύουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό για να μεταποιούνται και να συσκευάζονται εκεί. Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στην επιτραπέζια ελιά και να αφήσει απερίσπαστες τις εξαγωγές ενός κλάδου που κάνει περήφανη τη χώρα μας στο εξωτερικό. Το υπουργείο αντίθετα με τη στάση του αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που διακινούν διεθνώς μια από τις πλέον δημοφιλείς και επικερδείς ποικιλίες ελιάς".

Οι συνέπειες της αδιαφορίας αυτής είναι, βαρύ πλήγμα στην εξαγωγική δραστηριότητα ενός στρατηγικού αγροτικού κλάδου,μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις στις διεθνείς αγορές, απαξίωση του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και τέλος πίεση για μεταφορά της μεταποίησης, τυποποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας του προϊόντος εκτός Ελλάδας με συνακόλουθη απώλεια της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος προς όφελος άλλων ανταγωνιστριών -ελαιοπαραγωγικών χωρών.».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στη διευθέτηση της σύγχυσης που η ίδια η πολιτεία έχει προκαλέσει καθώς η ονομασία ΠΟΠ ταυτίζεται με το όνομα της ποικιλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί παραπλάνηση του κοινού η ονομασία Kalamata Olives αφού πρόκειται για το όνομα της ποικιλίας. Η αδράνεια αυτή του υπουργείου ο προκαλεί βαρύ πλήγμα στην εξαγωγική δραστηριότητα ενός ζωτικού για την ελληνική οικονομία κλάδου.

Οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα σήμερα αγγίζουν τους 55.000 τόνους ετησίως από τους οποίους μόνο 190 τόνοι είναι Ονομασίας Προέλευσης. Η ετήσια συνολική αξία που εισρέει από τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ και σήμερα τίθενται σε κίνδυνο αφού αν δεν αντιδράσει το υπουργείο υπάρχει κίνδυνος να επεκταθούν οι αποσύρσεις και από άλλες χώρες.Ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα παράγεται σήμερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με συνολική μέση ετήσια παραγωγή 55.000 τόνους.

Οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, με βασικό προϊόν την ποικιλία Καλαμάτα (Kalamata olives), βρίσκονται στη 2η θέση του εξαγωγικού χάρτη της χώρας προς τις Η.Π.Α. και στην 1η προς την Αυστραλία.

Σχετικές ειδήσεις