ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Στώμεν καλώς στο ευρώ, στώμεν μετά φόβου…

Διαπραγμάτευση: Στώμεν καλώς στο ευρώ, στώμεν μετά φόβου…

Σε μια κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η πίστη για συμφωνία και όχι ρήξη με την Ευρώπη, είναι ίσως η σημαντικότερη προσφερόμενη τεκμηρίωση για την κυβερνητική στάση, και ταυτόχρονα συνολική δέσμευση ενός λαού που έχει πάρει τις αποφάσεις του και υποδεικνύει την τήρηση αταλάντευτης στάσης στις πολιτικές του ηγεσίες.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούν όλοι την Ελλάδα, κατά το μάλλον ή ήττον, για το πως συμπεριφέρεται σε διπλωματικό επίπεδο για να εντοπίσουν κάποια τυχόν ρωγμή στις σχέσεις της με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τα τεχνικά στοιχεία της οικονομικής διαπραγμάτευσης τυγχάνουν όλο και συχνότερα δεύτερης αξιολόγησης, εμφανίζοντας ακουσίως και ειρωνικώς, ρωγμές στις ιδεοληψίες του Βερολίνου για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ήρθε το τελευταίο 24ωρο, μετά τα πανηγύρια των γερμανών για το ρεκόρ εμπορικών πλεονασμάτων της χώρας τους, την ίδια ώρα που καταβυθίζονται οι εταίροι τους. Χωρίς, ενδοιασμό, οι περισσότεροι οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι των μεγάλων δικτύων υιοθέτησαν τον χαρακτηρισμό: «γερμανικός οικονομικός αναλφαβητισμός».

Παράλληλα η ενεργός εμπλοκή του Λευκού Οίκου στη διαπραγμάτευση για να μείνει η Ελλάδα όρθια και εντός ευρώ, είτε εκφράστηκε από τον Ομπάμα στην Μέρκελ, είτε λόγω της συμμετοχής των απεσταλμένων της Ουάσιγκτον στις κρυφές συνομιλίες προετοιμασίας της «λύσης», δίνουν απαντήσεις και στο ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει προσανατολισμό σε σχέση με τους πόλους Αμερική – Ρωσία.

tsiprasoible newsbomb



Ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

Η Ελλάδα παρουσιάζει στους εταίρους της – δανειστές ένα σχέδιο τεσσάρων πυλώνων για τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην εν εξελίξει διαβούλευση για μια νέα συμφωνία.

Η ελληνική στρατηγική περιλαμβάνει μια συμφωνία γέφυρα που συνεχίζεται με το 70% των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και αντικαθιστά το 30% των «τοξικών» μέτρων με ορισμένα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Η προσπάθεια που καταβάλει η Αθήνα είναι να επιτευχθεί αυτή η μεταβατική συμφωνία με μέριμνα διάρκειας έως το τέλος Αυγούστου, καλύπτοντας έτσι και το δύσκολο καλοκαίρι με την πληρωμή 6,7 δις ευρώ των ομολόγων στην ΕΚΤ.

Οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης είναι στα 17.2 δις (περιλαμβάνονται 4,1 δις στο τέλος του Μαρτίου, 4,3δις το δεύτερο τρίμηνο και 8,8 δις τον Ιούλιο-Αύγουστο), και προτείνεται να καλυφθούν από 8 δις ευρώ έντοκα γραμμάτια, την επιστροφή των κερδών από τις Κεντρικές Τράπεζες και μέρος της τελευταίας δόσης τους προηγούμενου προγράμματος σταθερότητας.

Τα 11δις € του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το πρωτογενές πλεόνασμα να αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 1,5% για το 2015 από το προβλεπόμενο 3%.

Όσον αφορά στην απομείωση του χρέους, θα γίνουν διαβουλεύσεις με βάση τις προτάσεις ανταλλαγής χρέους του Γιάνη Βαρουφάκη.

Επίσης προβλέπεται ένα πακέτο δαπανών 1.83 δις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης).

1. Μεταβατική συμφωνία έως το Σεπτέμβριο
2. Μείωση στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα
3. Συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους
4. Ανθρωπιστικά μέτρα

Το πακέτο της συμφωνίας – «Γέφυρα», περιλαμβάνει 10 σημεία και συζητήθηκε με τον Jean-Claude Juncker και τους αμερικανούς μεσολαβητές. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ ή το Eurogroup.

Ωστόσο, η στάση που τήρησε στις ΗΠΑ η Άνγκελα Μέρκελ (επέμεινε ότι η βάση για όλες τις συνομιλίες είναι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης), κρατά νευρικές τις αγορές πριν το αυριανό Eurogroup.

eurogroup1

Τα σενάρια

Ήδη πολλοί στις δυτικές πρωτεύουσες, προσπαθούν να καταλάβουν αν ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ένα σχέδιο Β για την έξοδο από το ευρώ, και τεχνητά επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στους άλλους εάν υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

Ο γνωστός για τι εμπρηστικές παρεμβάσεις του Χανς Βέρνερ Ζιν, σχολιάζει στην Ζιντόϊτσε Τσάϊτουνγκ, τον αυξημένο ELA στις ελληνικές τράπεζες με τρόπο που προκαλεί αυξημένη νευρικότητα καθώς κάνει αναγωγή με τα γεγονότα και το bail in της Κύπρου όπου η καθυστέρηση στην πτώχευση της Λαϊκής Τράπεζας, προκάλεσε ένα πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών από τους φορολογούμενους. Σημειώνεται ότι με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία, κανείς δεν συμμερίζεται αυτές τις ιδεοληψίες του επικεφαλής του IFO.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, εμφανίζεται με πιο συναισθηματική προσέγγιση στο ελληνικό ζήτημα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του G20, είπε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση για να ηρεμήσει η Ελλάδα μέχρι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Πωλ Μέησον προειδοποιεί όσους με ευκολία μιλάνε για το Grexit ότι θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, λέει, θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων, η ΕΚΤ θα άρει το πρόγραμμα έκτακτου δανεισμού των Τραπεζών προκαλώντας bank run και κλείσιμο Τραπεζών, έκδοση παράλληλου νομίσματος και ίσως κοινωνική αναταραχή.

Τα αυτιά των βορειοευρωπαίων ακούσανε την ομιλία Τσίπρα την Κυριακή με τρόπο που μάλλον τους οδήγησε σε περισσότερη ανησυχία, αν και μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσαν ότι η ρητορική της Αθήνας θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε συμφωνία. ΟΙ υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και η άρση της ασυλίας σε κεντρικούς τραπεζίτες τους θορύβησαν.

Αυτή η αντίδραση όμως αποκαλύπτει ότι δέχονται πίεση από την πιθανότητα Grexit. Θα ήθελαν να αποφύγουν τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Απομένει όπως λένε οι αναλυτές, να αλλάξει το κλίμα συμπαράστασης στον Τσίπρα (ευνοϊκές δημοσκοπήσεις) καθώς θα είναι πολύ σκληρή η οικονομική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση τους κάνει εντύπωση η πρόταση Βαρουφάκη για παρατάσεις των προθεσμιών λήξης των τίτλων και τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς θα επιτευχθεί σοβαρή απομείωση του χρέους χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κούρεμα.

Σχετικές ειδήσεις