ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Σε τεντωμένο σχοινί υπό το βάρος απειλών

Eurogroup: Σε τεντωμένο σχοινί υπό το βάρος απειλών

Υπό το βάρος σεναρίων αποσταθεροποίησης που προωθούνται από ξένα κέντρα τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά του υπουργού Οικονομικών συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup προκειμένου η Ελλάδα να θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι.

ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Serra, οι σχέσεις του Μαξίμου με τους «ευρωκράτες» και τα κέντρα που διακινούν δημοσιεύματα εναντίον του Έλληνα υπουργού είναι σε τεντωμένο σχοινί…

Όπως χαρακτηριστικά λένε από το Μαξίμου: «Υπουργός Οικονομικών είναι ο Βαρουφάκης, αν θέλουν κάποιον τύπου ‘’Χαρδούβελη’’ που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν».

Το μήνυμα που στέλνει σε όλους η ελληνική κυβέρνηση είναι πως έχει στο πλάι της τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και για άλλη μια φορά διευκρινίζουν ότι η ελληνική πλευρά «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αν και η αρχική αντίδραση του Ντάισελμπλουμ ήταν θετική. Βέβαια το σημείο – κλειδί στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup είναι ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν αναλυτικά από τους θεσμούς.

Επί της ουσίας όλοι περιμένουν η συνεδρίαση να συγκεκριμενοποιήσει τις 7 προτάσεις για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρει έγκαιρα και η τελευταία δόση του προγράμματος δεδομένων των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο σημερινό Eurogroup θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ.

Μπορεί στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup να βρίσκονται τρία θέματα (Ελλάδα, Κύπρος και προϋπολογισμός Ευρωζώνης), ωστόσο είναι βέβαιο ότι το θέμα της Ελλάδας θα κυριαρχήσει έναντι των άλλων δύο ζητημάτων.

Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στη στήριξη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και μάλιστα προτάσσουν την πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt

Όπως ισχυρίζονται από το Μαξίμου, ο Γιούνκερ διευκρίνισε τα ακόλουθα:

-«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα».
-Υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης και ότι η ανεργία είναι «στο υψηλότερο» επίπεδο.
-Απέκλεισε και πάλι, οποιαδήποτε έξοδο της Αθήνας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη φήμη» του ευρωπαϊκού νομίσματος.
-Τόνισε ότι «μετά τον Ιούλιο να εξεταστεί πως οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».
-Υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ’ ανάγκην λιγότερο απαιτητικές αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές».
-Τέλος τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι».

Από την άλλη μεριά στο γαϊτανάκι των δηλώσεων κατά της Ελλάδας έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Μια επιστολή εδώ ή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά», δήλωσε ο Dombrovskis μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζοντας την τελευταία επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο Dombrovskis σημειώνει ταυτόχρονα ότι θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να περάσουν από το κοινοβούλιο και στη συνέχεια να εφαρμοστούν.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα μπορούν να εκταμιευθούν μόνο εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει τις προϋποθέσεις.

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει προφανώς διαφορετική ερμηνεία του προβλήματος απ΄ ότι εμείς», πρόσθεσε. "Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε συνεχώς το βασικό σημείο: για να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».

Σχετικές ειδήσεις