ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Μίλησα για δημοψήφισμα προφανώς για τις μεταρρυθμίσεις

Βαρουφάκης: Μίλησα για δημοψήφισμα προφανώς για τις μεταρρυθμίσεις

Πρόκειται για κιτρινισμό ολκής για τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα. Με αυτήν τη φράση το υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται σχετικά με τη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη στην εφημερίδα.

ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΣ ΟΛΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ CORRIERE DELA SERRA

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Aspen-Chattam House, το οποίο διεξήχθη στην Βενετία την 7η Μαρτίου, και στο οποίο συμμετείχε μετά του Ιταλού ομόλογού του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των διοργανωτών, επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή σχεδιασμός εναντιώνεται στα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Την άποψή του αυτή τη στοιχειοθέτησε τόσο στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα την δημιουργία μιας συνεκτικότερης αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη όσο και στο μέρος του Συνεδρίου, όπου κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων από εκλεκτούς συμμετέχοντες.

Σε συνέντευξη που ακολούθησε στην «Corriere dela Serra» ο υπουργός επανέλαβε την ίδια θέση, τονίζοντας ποικιλοτρόπως πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ' ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς. Ως προς αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το ζήτημα της χρηματοδότησης ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης του τελικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων πριν από τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, καθώς και την μετέπειτα συμφωνία της χώρας με τους εταίρους και τους θεσμούς για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί αν η Ευρώπη δεν "ακούσει" τις ελληνικές θέσεις, ο υπουργός απάντησε πως η Ευρώπη ακούει και γνωρίζει πως να βρίσκει λύσεις και να επιτυχαίνει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες. Κι όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση "ναι, αλλά τι θα κάνετε αν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;" ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, "εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες - αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα" - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε "για το ευρώ" - κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε. Πρόκειται για κιτρινισμό ολκής για τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα.

Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της.

Σε πείσμα όμως των διαστρεβλωτών, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προχωρά κανονικά και η χώρα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις αποπληρωμής έγκαιρα και εξ ολοκλήρου.

Τι είπε ο Βαρουφάκης στην Corriere dela Serra

Eρωτηθείς σχετικά με τη ρευστότητα, ο υπουργός Οικονομικών λέει «ότι το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Για όλα τα υπόλοιπα θα δούμε».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ενός τρίτου δανείου 50 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομικών το αποκλείει. «Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο δάνειο» αναφέρει. «Δεν θα γυρίσουμε πίσω στο μηχανισμό των δανείων. Αυτό που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας είναι ένα πλάνο ανάπτυξης που ταυτόχρονα θα δώσει ένα τέλος στην ανθρωπιστική κρίση» απάντησε.

Η Corriere della Sera αναρωτιέται πώς θα γίνει αυτό; «Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Κατόπιν σε δεύτερο στάδιο ο στόχος είναι η επανεκίννηση της ελληνικής οικονομίας. Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα συμβόλαιο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται σε μια εκλογίκευση του συστήματος φορολόγησης» δηλώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς για το πως θα υπάρξει ανάπτυξη, ο Γ. Βαρουφάκης μιλά για τρία σημεία. Για το πλεόνασμα του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, μια ευφυή αναδιάρθρωση του χρέους και ένα σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει έχουμε περισσότερα μέτρα λιτότητας παρά ανάπτυξης. Θα πρέπει αυτό να αλλάξει. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε πλεόνασμα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι σκωπτικός σε ό,τι αφορά το Εurogroup. «H Eυρώπη έχει το σύνδρομο της αδράνειας. Είναι σαν αργοκίνητο καράβι που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία. Ειδικά μάλιστα όταν οι προτεινόμενες αλλαγές προέρχονται από μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση φοβούνται ότι κάτι κρύβεται από πίσω».

Έχουμε μια κρίση που αυτή τη στιγμή τροφοδοτείται μέσω πολιτικών, λέει ο υπουργός Οικονομικών. «Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα αν συνεχώς μιλάμε για Grexit. Aυτή η συζήτηση είναι δηλητήριο. Όταν επιτέλους παρθεί η πολιτική απόφαση να σταματήσει αυτή η φημολογία και επιμένω ότι αυτό είναι πολιτική απόφαση, τότε θα υπάρχει περιθώριο κινήσεων».

Και αν δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, ρωτά η Corriere della Sera; «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιζήσει και αυτό γιατί έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν είπαμε ψέμματα στους Έλληνες» απαντά ο Γ. Βαρουφάκης. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης από πολιτικές δυνάμεις που απόθεσαν όλα τα βάρη στους οικονομικά αδύναμους δηλώνοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας, οι άνθρωποι ξέρουν πια τι συμβαίνει. Με σταματάνε στο δρόμο και μου ζητάνε να πω την αλήθεια και να επαναφέρω την αξιοπρέπειά μας.

Ακόμα κι αν οι Βρυξέλλες απορρίψουν την πρότασή σας; διερωτάται η εφημερίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, απαντά ο υπουργός Οικονομικών «όπως έχω πει και στον πρωθυπουργό κανείς δεν είναι κολλημένος στη θέση του. Μπορούμε να πάμε πάλι σε εκλογές, μπορούμε να πάμε σε δημοψήφισμα» (Σημείωση ιταλού συντάκτη: σχετικά με το ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΚΤ και το Μάριο Ντράγκι ο Γ. Βαρουφάκης τις χαρακτηρίζει τυπικές, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει μια στάση αναγκαστικής πειθάρχησης της Ελλάδας. Κατά τη γνώμη μου, καταλήγει η ΕΚΤ πρέπει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα χθες. Οχι αύριο. Και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει την κριτική σε πολιτικό επίπεδο και να αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις όλες τις χώρες.

Σχετικές ειδήσεις