ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Αν δεν αποδεχθούν το πρόγραμμα πάμε σε δημοψήφισμα

Βαρουφάκης: Αν δεν αποδεχθούν το πρόγραμμα πάμε σε δημοψήφισμα

Η ΕΚΤ το 2012 σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση άνοιξε τα ταμεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αυστηρή στάση άνευ προηγουμένου, στάση που θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλά για όλα τα ενδεχόμενα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere della Sera.

Eρωτηθείς σχετικά με τη ρευστότητα, ο υπουργός Οικονομικών λέει «ότι το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Για όλα τα υπόλοιπα θα δούμε».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ενός τρίτου δανείου 50 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομικών το αποκλείει. «Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο δάνειο» αναφέρει. «Δεν θα γυρίσουμε πίσω στο μηχανισμό των δανείων. Αυτό που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας είναι ένα πλάνο ανάπτυξης που ταυτόχρονα θα δώσει ένα τέλος στην ανθρωπιστική κρίση» απάντησε.

Η Corriere della Sera αναρωτιέται πώς θα γίνει αυτό; «Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Κατόπιν σε δεύτερο στάδιο ο στόχος είναι η επανεκίννηση της ελληνικής οικονομίας. Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα συμβόλαιο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται σε μια εκλογίκευση του συστήματος φορολόγησης» δηλώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς για το πως θα υπάρξει ανάπτυξη, ο Γ. Βαρουφάκης μιλά για τρία σημεία. Για το πλεόνασμα του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, μια ευφυή αναδιάρθρωση του χρέους και ένα σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει έχουμε περισσότερα μέτρα λιτότητας παρά ανάπτυξης. Θα πρέπει αυτό να αλλάξει. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε πλεόνασμα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι σκωπτικός σε ό,τι αφορά το Εurogroup. «H Eυρώπη έχει το σύνδρομο της αδράνειας. Είναι σαν αργοκίνητο καράβι που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία. Ειδικά μάλιστα όταν οι προτεινόμενες αλλαγές προέρχονται από μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση φοβούνται ότι κάτι κρύβεται από πίσω».

Έχουμε μια κρίση που αυτή τη στιγμή τροφοδοτείται μέσω πολιτικών, λέει ο υπουργός Οικονομικών. «Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα αν συνεχώς μιλάμε για Grexit. Aυτή η συζήτηση είναι δηλητήριο. Όταν επιτέλους παρθεί η πολιτική απόφαση να σταματήσει αυτή η φημολογία και επιμένω ότι αυτό είναι πολιτική απόφαση, τότε θα υπάρχει περιθώριο κινήσεων».

Και αν δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, ρωτά η Corriere della Sera; «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιζήσει και αυτό γιατί έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν είπαμε ψέμματα στους Έλληνες» απαντά ο Γ. Βαρουφάκης. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης από πολιτικές δυνάμεις που απόθεσαν όλα τα βάρη στους οικονομικά αδύναμους δηλώνοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας, οι άνθρωποι ξέρουν πια τι συμβαίνει. Με σταματάνε στο δρόμο και μου ζητάνε να πω την αλήθεια και να επαναφέρω την αξιοπρέπειά μας.

Ακόμα κι αν οι Βρυξέλλες απορρίψουν την πρότασή σας; διερωτάται η εφημερίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, απαντά ο υπουργός Οικονομικών «όπως έχω πει και στον πρωθυπουργό κανείς δεν είναι κολλημένος στη θέση του. Μπορούμε να πάμε πάλι σε εκλογές, μπορούμε να πάμε σε δημοψήφισμα» (Σημείωση ιταλού συντάκτη: σχετικά με το ευρώ).

corriere

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΚΤ και το Μάριο Ντράγκι ο Γ. Βαρουφάκης τις χαρακτηρίζει τυπικές, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει μια στάση αναγκαστικής πειθάρχησης της Ελλάδας. Κατά τη γνώμη μου, καταλήγει η ΕΚΤ πρέπει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα χθες. Οχι αύριο. Και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει την κριτική σε πολιτικό επίπεδο και να αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις όλες τις χώρες.

Αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνέντευξη προκάλεσε άμεση αντίδραση και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό γίνεται είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρουν.

Ο Γ. Βαρουφάκης, λένε, δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν.Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, τονίζουν.

Σχετικές ειδήσεις