ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει την Παρασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή για ρύθμιση χρεών στο δημόσιο

Ανοίγει την Παρασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή για ρύθμιση χρεών στο δημόσιο

Aπό σήμερα Παρασκευή 17/4 ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο.

Η ρύθμιση αφορά στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αποπληρωμή χρεών με ευνοϊκότερους όρους από προγενέστερες ρυθμίσεις.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά που οφείλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία έως 3.000 ευρώ, να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, καθώς και σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση, να παραμείνουν βιώσιμες, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η ρύθμιση προβλέπει έως 100 χωρίς προϋποθέσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό καταβολής ανέρχεται στα 20 ευρώ. Οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις.

Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.

Οι οφειλέτες, μπορούν να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ, προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν.

Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι 10 πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.

Η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων λήγει στις 27 Απριλίου σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής και στις 26 Μάη σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.

Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ εκείνες άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.

Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση) η προκαταβολή θα καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.