ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H διαπραγματευτική μάχη της Αθήνας στο EuroWorking Group

H διαπραγματευτική μάχη της Αθήνας στο EuroWorking Group

Σε «κλίμα προόδου» έκλεισαν στο Παρίσι, χθες, (21/4) οι συζητήσεις ανάμεσα στην «Ομάδα των Βρυξελλών» και την ελληνική αντιπροσωπεία των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, με το επόμενο βήμα να γίνεται σήμερα 22/4 στην έκτακτη συνεδρίαση, του Euroworking Group, που αποφασίστηκε στην «Ομάδα των Βρυξελλών». Hσυνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής άλλος ένας κρίσιμος σταθμός στην κατεύθυνση τηςσύγκλισης για επίτευξη προόδου στο Eurogroup της Παρασκευής.

H συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής για το βήμα της πολιτικής απόφασης

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Παράλληλα, απόψε αναμένεται να υπάρξει η πρώτη συνάντηση των εμπλεκομένων σε δείπνο στη Ρίγα της Λετονίας που μεταβαίνουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου αναμένεται από σήμερα να πάρουμε γεύση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ώστε η Αθήνα να υπερβεί τα εμπόδια.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί σήμερα για τη Ρίγα ενόψει των συνεδριάσεων Eurogroup και Εcofin της Παρασκευής με την Ελλάδα να επιθυμεί να υπάρξει η παραδοχή από τους εταίρους της προόδου.

H συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε δήλωσή του, μετά το τέλος της ομιλίας του σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει αναγκαστικά λύση στο επόμενο Eurogroup της Παρασκευής, στην Ρίγα της Λετονίας.

Έχουμε επενδύσει και εμείς και οι εταίροι μας στην συμφωνία και δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης.
Στην ομιλία του, νωρίτερα, στο φόρουμ, ο υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι στο Παρίσι συζητείται το θέμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

Κατά τις έως τώρα συνομιλίες επετεύχθη συμφωνία επί της αρχής επί του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ, ενώ φέρεται να βρέθηκε κοινός τόπος και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι διαβουλεύσεις ωστόσο θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Παρασκευής.

Η Κομισιόν διά της εκπροσώπου του Πιέρ Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτ, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων αναφερόμενος στους στόχους της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας αναφέρθηκε στη βιώσιμη πορεία των δημοσιονομικών, με την επίτευξη κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και όχι επιστροφή στα αναξιοπρεπή ελλείμματα του παρελθόντος.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να στηριχθούν τα ταμεία.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της.

Σχετικές ειδήσεις