ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναλαμβανόμενος Σόιμπλε παρά την όποια πρόοδο - Μήνυμα από το ΔΝΤ

Επαναλαμβανόμενος Σόιμπλε παρά την όποια πρόοδο - Μήνυμα από το ΔΝΤ

To χαβά του - υπεράνω όλων - ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που παρά τις υποτιθέμενες προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας επανήρθε με το γνωστό του σκωπτικό ύφος θέτοντας θέμα δεσμεύσεων, τασσόμενος κατά μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Στην περίπτωση πιο φτωχών χωρών, όπως το Νεπάλ, θα μπορούσε να είναι πιθανή μια απομείωση του χρέους τους, εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, από τη Στουτγάρδη όπου παρίσταται στη Γενική Σύνοδο της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «η Ελλάδα, χάρη στο αίσθημα αλληλεγγύης των άλλων χωρών μελών, πληρώνει πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση, για παράδειγμα, με τη Γερμανία», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχει δώσει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

Το ΔΝΤ καλεί την ΕΕ να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες προκειμένου να περιορίσει την δυνατότητα προαίρεσης στην εφαρμογή τους και να επικεντρωθεί στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Στρατηγικής ότι οι κανόνες της ΕΕ αλληλοκαλύπτονται, είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και εκτρέπουν την προσοχή από το χρέος.

«Η πολυπλοκότητα επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό την προαίρεση στην εφαρμογή των κανόνων. Το ιστορικό συμμόρφωσης είναι πολύ αδύναμο» είπε ο Γκάσπαρ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο διακυβέρνησης που να σταθεροποιεί το δημόσιο χρέος, να είναι λιγότερο πολύπλοκο και ευκολότερο να το επικοινωνήσει κανείς» δήλωσε.

Ο Γκάσπαρ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε έναν στόχο – τη μείωση του δημοσίου χρέους και να στοχεύσει σε έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό – ένα πλαίσιο κανόνων για τις δαπάνες. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό θα μετρίαζε τις πιέσεις για δαπάνες, θα ήταν φιλικό προς την ανάπτυξη και θα βοηθούσε να εφαρμοστεί ο στόχος της μείωσης χρέους.

Σχετικές ειδήσεις