ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: Αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για το ελληνικό χρέος

Αφού πρώτα ο πολλά βαρύς Ζαν Κλοντ Γιούνκερ… μαρτύρησε μόνος του και χωρίς… ξύλο, ήρθε και το ΔΝΤ να επιβεβαιώσει τον αήθη φανερό, αλλά και «υπόγειο», πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει λοιπόν το Reuters, κυβερνήσεις κρατών μελών της Ευρωζώνης προσπάθησαν -ευτυχώς μάταια- να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της προκαταρκτικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει της οποίας επιβεβαιώνεται η ελληνική κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το έγγραφο, το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο εάν δεν υπάρξει μεγάλη απομείωσή του, ιδίως από τον επίσημο τομέα στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδοτική υποστήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου αυτού αποκάλυψε τη διένεξη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το διεθνή οικονομικό οργανισμό της Ουάσινγκτον, η οποία σιγόκαιγε για μήνες πίσω από κλειστές πόρτες, σχολιάζει χαρακτηριστικά το Reuters.

Κατά τις πηγές, μάλιστα, του πρακτορείου, δεν υπήρξε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα δημοσιευόταν η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτή, ήταν πολύ λιγότεροι από εκείνους που την ενέκριναν — συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ στους κόλπους του Θεσμού.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», σημείωσε πηγή του ΔΝΤ. «Δεν ζούμε σε έναν πύργο από ελεφαντόδοντο εδώ. Αλλά η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να αποφασίζονται τα πάντα με βάση τις δικές της προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, όπως το ενδεχόμενο το έγγραφό του να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να εκτεθούν με πλήρη διαφάνεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Δεν μπορείς να κρύψεις τα γεγονότα επειδή μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή στο ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του Ταμείου Άντζελα Γκαβίρια απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σχετικές ειδήσεις