ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση σταθμός της ΕΕ για φοροδιαφυγή και «tax ruling»

Απόφαση σταθμός της ΕΕ για φοροδιαφυγή και «tax ruling»

Τέλος στη φοροδιαφυγή ευελπιστεί να θέσει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών τις Ε.Ε., για διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες των επιχειρήσεων τύπου «tax ruling» (θεωρούνται όχημα για φοροδιαφυγή).

Ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι υπουργοί Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ., συμφώνησαν προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια στο Λουξεμβούργο. Με βάση τη συμφωνία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατεύσουν τις φορολογικές τους βάσεις και να στοχεύσουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί όσον αφορά στη φορολογία μέσω της αξιοποίησης φορολογικών πλεονεκτημάτων που επιτυγχάνουν σε διάφορες χώρες.

Ειδικά για την Ελλάδα η νέα συμφωνία αφορά στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και την τακτική τους να εκμεταλλεύονται διαφορετικά φορολογικά συστήματα χωρών μελών της ΕΕ πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο πλεονεκτήματα υπέρ τους, με στόχο τη φοροδιαφυγή.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι πριν την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η κατάσταση με την ανταλλαγή πληροφοριών για συμφωνίες «tax ruling» χαρακτηρίζεται ως αδύναμη (sic) με αποτέλεσμα να ενισχύονται φαινόμενα φοροδιαφυγής και έλλειψης διαφάνειας.

Σημαντικό επίσης είναι πως με βάση τη νέα αυτή συμφωνία, υποχρεώνονται τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για όλους δίχως πια να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να αποφασίσουν ανεξάρτητα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Γιούνκερ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες τύπου "tax ruling" θα παρέχει στις εθνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Σηματοδοτεί ένα άλμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας να προχωρήσουμε στους τομείς του συντονισμού της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής εναρμόνισης. Το υφιστάμενο σύστημα των κανόνων για τη φορολογία εταιρειών είναι άδικο και ακατάλληλο για το σκοπό αυτό. Υπάρχει πληθώρα εθνικών κανόνων που επιτρέπει σε ορισμένες εταιρείες να κερδίζουν, ενώ άλλες ζημιώνονται. Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός αποτελεί ανάθεμα στις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού στο πλαίσιο της εσωτερικής μας αγορά».

Η οδηγία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σχετικές ειδήσεις