ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταγγέλλει περίεργα «παιχνίδια» των Γερμανών

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταγγέλλει περίεργα «παιχνίδια» των Γερμανών

Με ερώτησή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης υποστηρίζει πως ο Β. Σόιμπλε θέλει να εφαρμόσει την Τραπεζική Ένωση «με δύο μέτρα και δύο σταθμά» προστατεύοντας τις γερμανικές τράπεζες.

«Με “δύο μέτρα και δύο σταθμά” θέλει ο κ. Σόιμπλε να εφαρμόσει την Τραπεζική Ένωση, προστατεύοντας τις γερμανικές τράπεζες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σε ερώτηση που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον Μ. Ντράγκι: «Να εγγυηθεί η ΕΚΤ την ίση μεταχείριση των κρατών μελών» καθώς και εξηγήσεις αναφορικά με την ενσωμάτωση στο γερμανικό δίκαιο της Τραπεζικής Ένωσης και τη διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να λάβει υπόψη της τις ενστάσεις της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα ο έλληνας ευρωβουλευτής αφού μνημόνευσε τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ (CON/2015/31), με την οποία εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι μεταφέρονται «σημαντικές αρμοδιότητες, αναφορικά με την εσωτερική διοίκηση, τη διαχείριση του ρίσκου και τα πιθανά σχέδια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών, στο Υπουργείο Οικονομικών, αφαιρώντας κατ' αυτό τον τρόπο εξουσία από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό», επεσήμανε πως: «Η γερμανικό κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νόμο, προσπαθεί να θωρακίσει το γερμανικό θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, προς όφελος των δικών της τραπεζών».

Ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι να τον ενημερώσει για την επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, αλλά και να του γνωστοποιήσει πιθανές κυρώσεις στη Γερμανία «σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση αψηφήσει τη θέση της ΕΚΤ και ψηφίσει ως έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Και κατέληξε ρωτώντας για το αν η ΕΚΤ «μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις της Γερμανίας και θα εγγυηθεί την ίση μεταχείριση όλων των κρατών μελών και την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας εντός της Ευρωζώνης».

Σχετικές ειδήσεις