Σε 37 δόσεις η ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, με γνώμονα...

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, με γνώμονα να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες πληρώσουν.

Ειδικότερα,  το σχέδιο που μελετά το υπουργείο είναι να καταβάλλονται οι οφειλές μέχρι και σε 37 μηνιαίες δόσεις και ο κάθε οφειλέτης να μπορεί να υπαχθεί σε αυτή τη ρύθμιση χωρίς περιορισμούς.

Όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το μελετώμενο σχέδιο θα αποτελέσει αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης - τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2010- χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνει τον όρο που προέβλεπε ότι κάθε οφειλέτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει χρήση της, δηλαδή ακόμη και έπειτα από μήνες, εφόσον κατέβαλλε όλες τις δόσεις που του αναλογούσαν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου. 

Δηλαδή, αν ήθελε σήμερα κάποιος να υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα έπρεπε  να καταβάλλει όλο το ποσό που αναλογεί στο οκτάμηνο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Αυτή και μόνο η προϋπόθεση, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, αποτελεί αντικίνητρο για πολλούς οφειλέτες που θα ήθελαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά αδυνατούν να καταβάλλουν μονομιάς το ποσό που αντιστοιχεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Για το λόγο αυτό με την νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη η καταβολή των οφειλών θα ξεκινά από μηδενική βάση. Έτσι, ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα περιορίζεται από τις 45 στις 37. Δηλαδή, μείον τους οκτώ μήνες που πέρασαν.

Επίσης, με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται, ότι όποιος θα καταβάλλει εφάπαξ όλο το οφειλόμενο ποσό θα απαλάσσεται από τις προσαυξήσεις κατά 100%.