ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από Moody’s: Έρχεται νέα κρίσης ρευστότητας στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» από Moody’s: Έρχεται νέα κρίσης ρευστότητας στην Ελλάδα

Σε αρνητικά συμπεράσματα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καταλήγει στην τελευταία της έκθεση η Moody’s που βλέπει πιστωτικά αρνητική την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τελευταία έκθεση η Moody’s εκτιμά ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο, με ενδεχόμενες καθυστερήσεις να απειλούν εκ νέου με μια νέα κρίση ρευστότητας που θα αποτρέψει οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε όλο αυτό το δυσχερές περιβάλλον για την χώρα μας ο οίκος αξιολόγησης κάνει αναφορές και στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα και την αδυναμία της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση της συγκέντρωσης φόρων και τις πληρωμές μισθών στον δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με τους αναλυτές η χώρα μας χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων απ’ το Μάιο ως το Δεκέμβριο συνολικά 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές,, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται».

Τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ ευρώ.

Οι πληρωμές ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες είναι περιορισμένοι, σύμφωνα με τον οίκο, κάτω απ’ τα 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και περίπου άλλα 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιπρόσθετα των δανειακών της υποχρεώσεων η ελληνική κυβέρνηση όμως θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα και περίπου 1,5 δισ ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.

Αν και ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο πλεόνασμα 251 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ ευρώ, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εξακολουθούν να υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. Επιπρόσθετα η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται ξανά.

Σχετικές ειδήσεις