ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «αδειάζει» την κυβέρνηση: Ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί αν…

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «αδειάζει» την κυβέρνηση: Ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί αν…

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκε τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup ο επικεφαλής του γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να φέρει προς ψήφιση το νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και νομοσχέδια «φωτιά» για τις εργασιακές σχέσεις, τις μαζικές απολύσεις και την περαιτέρω περικοπή των προνοιακών προγραμμάτων.

«Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του γραφείου Πάνος Καζάκος με τον πρόεδρο Παναγιώτη Λιαργκόβα να επισημαίνει ότι η έγκαιρη και έγκυρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η λήψη αναπτυξιακών μέτρων θα κρίνει την ενεργοποίηση ή όχι του «κόφτη».

«Το κλείσιμο της συμφωνίας εκπέμπει το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις και συμβάλλει στην σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματα και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας», συμπληρώνει με νόημα ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των συμφωνιών, την επίδραση αντίρροπων δυνάμεων που λειτουργούν, όπως είπε, υφεσιακά και κυρίως από την πορεία της συζήτησης για το χρέος.

«Δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στην υλοποίηση, αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου και στη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της παραγωγής» σημείωσε προσθέτοντας ότι η συναίνεση και η πολιτική σταθερότητα είναι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος δε στη δημιουργία του «υπερταμείου», ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είπε ότι «τα 99 χρόνια δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των δανειστών, ενώ «τέτοιος όρος δεν θα είχε τεθεί, εάν είχαμε εγκαίρως αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία περιουσία. Πολλές φορές ψηφίσαμε πράγματα που δεν υλοποιήσαμε».

Αφού εκτίμησε δε ότι ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία», σημείωσε ότι μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εφαρμόζεται όταν υπάρχει διαρθρωτικό έλλειμμα, ενώ στη χώρα μας ενεργοποιείται σε σχέση με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, λόγω της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μετά την απόφαση του Eurogroup, έχει δοθεί ένα μήνυμα προς όλους, πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κατάσταση σταθερότητας και είναι σημαντικό ότι αυτό αποτελεί την εκτίμηση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, μια κατάσταση κατά την οποία να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να μην εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς διένεξη που, όπως είπε, μας εμπόδισε να δούμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων της χώρας που οδήγησαν στην κρίση.

Κατηγόρησε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έπαιξαν «άθλιο ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης».

«Είμαστε η μόνη χώρα που πάμε από μνημόνιο σε μνημόνιο. Απαιτείται θεσμικός εκσυγχρονισμός συμβατός με την ΕΕ και την οικονομική ορθοδοξία αν εξαιρέσουμε τους φόρους», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Καζάκος και πρόσθεσε ότι, «εάν ο νέος αναπτυξιακός νόμος κινείται με φορολογικά κίνητρα θα είναι άλμα γιατί θα μεταδώσει μήνυμα σταθερότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο κ. Καζάκος, εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα από τις τέσσερις που μπήκαν σε «μνημόνια» και παραμένει σε αυτό.

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, είναι «αμυντική» όπως την χαρακτήρισε, τήρηση των συμφωνιών με δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, αλλά και παράλληλη προσπάθεια να «διασωθούν πράγματα από το παρελθόν».

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη «διόρθωση του τρόπου εφαρμογής του Μνημονίου δηλαδή της οικονομικής πολιτικής εντός του πλαισίου που καθορίζει το μνημόνιο, και ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη».

Το τρίτο, «ρήξη με τους εταίρους έξοδος από την ευρωζώνη και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστροφή στη δραχμή και παράταση της κρίσης».

Το τέταρτο σενάριο είναι «το μοντέλο του πρώτου εξαμήνου του 2015, παράταση της κρίσης με την Ελλάδα στην εντατική».

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του χρέους, ο κ. Καζάκος υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια πιο γενναία αντιμετώπισή του, ενώ το χαρακτήρισε «μείζον θέμα» για την εθνική οικονομία.

«Πληρώνουμε το λογαριασμό του 2010», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι την εποχή εκείνη θα μπορούσε να γίνει η αναδιάρθρωσή του, με δεδομένο ότι αποτελούσε, μαζί με την υποτίμηση - που όπως είπε δεν μπορούσε να γίνει εντός ευρώ και την περιστολή των δημοσίων δαπανών - πάγια τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.