ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροεπιδρομές και μειώσεις στα εισοδήματα των Ελλήνων: Ποιοι είναι μεγάλοι χαμένοι

Φοροεπιδρομές και μειώσεις στα εισοδήματα των Ελλήνων: Ποιοι είναι μεγάλοι χαμένοι

Δεν σταματούν οι επιθέσεις της κυβέρνησης στο εισόδημα των πολιτών, καθώς οι φόροι μόνο αυξάνονται και τα εισοδήματα με... ταχυδακτυλουργικά μειώνονται.

ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ»: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΩΣ ΔΙΑ... ΜΑΓΕΙΑΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών που ισχύουν, αφού αυτό συνιστά κυβερνητική δέσμευση απέναντι στους δανειστές. Ταυτόχρονα από αυτό το μήνα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται από τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τις νέες κλίμακες.

Οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα είναι πολύ διαφορετικές και για τα ίδια εισοδήματα θα πληρωθεί περισσότερος φόρος από το 2017.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές για τη φορολογία ακινήτων που θα τις μάθουμε το Νοέμβριο ενώ το Δεκέμβριο θα καθοριστεί τι θα αλλάξει για τις φοροαπαλλαγές. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 52 του κειμένου του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέχρι τις 31-12-2016 θα επανεξετάσει το πλαίσιο των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ μέχρι τις 30-11-2016 θα έχει καταρτιστεί εισήγηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη φορολογία ακινήτων.

Ποιες είναι σήμερα οι φοροαπαλλαγές

FOROI

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν απομείνει 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες και να δοθούν άμεσες ενισχύσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

- 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου). Το μεγαλύτερο κόστος 85,2 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

- 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ

- 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.

- Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και περίπου 620 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνη η Τράπεζα της Ελλάδος - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει ότι η επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος των φοροαπαλλαγών και η κατάργησή τους όταν δεν υπάρχει στόχευση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πηγή θετικών επιδράσεων στα έσοδα, αφού πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα για τα κρατικά ταμεία απλοποιείται και η φορολογική νομοθεσία.

Όμως για τους φορολογούμενους τα σενάρια που εξετάζονται είναι εφιαλτικά, καθώς οποιεσδήποτε περικοπές στις φοροαπαλλαγές θα εκτοξεύσουν τους φόρους.

TTE

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν αρχικά:

- Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους αναπήρους. Για παράδειγμα, κάποιος φορολογούμενος που αποδεικνύει ότι έχει αναπηρία άνω του 67% έχει έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Αυτό θα χαθεί, εφόσον υπάρξουν οι αλλαγές.
- Οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
- Οι εκπτώσεις από δαπάνες, ιατρικές κ.λπ.
- Η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,

Μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος

Η μείωση, όμως, του εισοδήματος δεν έρχεται μόνο από τις αλλαγές στις φοροαπαλλαγές. Ξεκινά ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τις νέες κλίμακες που νομοθέτησαν κυβέρνηση και δανειστές με τον νόμο 4387/2016.

Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις, την οποία προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4387/2016, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% θα ισχύει για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ αντί 25.000 ευρώ που προβλεπόταν μέχρι τώρα, ενώ το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου θα μειωθεί από τις 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 1.900 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

Για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η ανώτατη ετήσια έκπτωση φόρου θα παραμείνει στις 2.100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φόρου θα παρέχεται σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιες αποδοχές μέχρι 20.000 ευρώ.

Στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 25.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 22% στο 29%, ενώ στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου ελαφρά μειωμένος από το 32% στο 29%.

Πάνω από τις 30.000 και μέχρι τις 40.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου 37% αντί 25%-32%.

Στο υπερβάλλον των 40.000 ευρώ τμήμα του ετήσιου εισοδήματος θα επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 45%, αντί 32%-42%.

Η έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ από τώρα.

Ο υπολογισμός των φορολογικών κρατήσεων με τις νέες επαχθέστερες φορολογικές κλίμακες θα ξεκινήσει:

- Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους από τις αποδοχές του μηνός Ιουνίου, οι οποίες θα καταβληθούν στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

- Για τους δημοσίους υπαλλήλους από τις αποδοχές του μηνός Ιουλίου, που θα καταβληθούν στις 27 του τρέχοντος μηνός.

- Για τους συνταξιούχους από τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου, που θα καταβληθούν στις 29 Ιουνίου στους δικαιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου, στις 30 Ιουνίου στους δικαιούχους του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ και την 1η Ιουλίου στους δικαιούχους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Σχετικές ειδήσεις