ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υπηρεσία στη μάχη κατά της διαφθοράς

Νέα υπηρεσία στη μάχη κατά της διαφθοράς

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας που θα δέχεται καταγγελίες, ανώνυμες και επώνυμες, για θέματα διαφθοράς και όχι μόνον, ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνατοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όχι μόνον στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις του νόμου που ήδη ισχύει (4320 του 2015) και προβλέπει τα της οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο πλαίσιο των επικείμενων μεταβολών, θα ιδρυθεί Γραφείο Καταγγελιών, όπου θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν καταγγελίες προς διερεύνηση ποινικών αδικημάτων που αφορούν τόσο το Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι και ανώνυμες, εφόσον είναι τεκμηριωμένες, και θα αφορούν μεγάλη γκάμα ποινικών αδικημάτων (από κοινοτική απάτη για ευρωπαϊκά προγράμματα και επιδοτήσεις έως ΕΣΠΑ). Για την αντικειμενική, κατά το δυνατόν, αξιολόγηση των καταγγελιών και την κίνηση των απαραίτητων διαδικασιών για τον δικαστικό τους έλεγχο, του Γραφείου Καταγγελιών θα προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός.

Το γραφείο θα έχει βασικά πρότυπο αντίστοιχη υπηρεσία που λειτουργεί χρόνια και με επιτυχία στη Βρετανία. Ο βρετανικός νόμος, που θεωρείται από τους καλύτερους, θα αποτελέσει το πρότυπο για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία έχει δώσει προτεραιότητα σε θέματα διαφθοράς με την ανάθεση χαρτοφυλακίου στον αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, αλλά και την ίδρυση της Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, με τον Γιώργο Βασιλειάδη στη θέση του γενικού γραμματέα.

Η Γενική Γραμματεία έχει εμφανίσει θετικό πρόσημο, ενώ σημαντικά αποτελέσματα κατέγραψαν και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές (οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς).

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Π. Αθανασίου που χειρίζεται το μεγάλο πακέτο για τον έλεγχο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσα από τις πολλές λίστες που υπάρχουν, συνολικά έχει εισπραχθεί από φόρους και πρόστιμα, μόνον από τις λίστες, 1 δισ. ευρώ, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε πως άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι οι δεσμευμένες υπέρ του Δημοσίου περιουσίες καταδικασμένων για διαφθορά.

Συνολικά, δηλαδή, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, αν προσθέσει κανείς και 40 εκατ., που όπως είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπάρχουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου κατατίθενται χρήματα που μαζεύουν από υποδίκους οι ανακριτές Διαφθοράς.

Σχετικές ειδήσεις