ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παζάρι στο Λουξεμβούργο για το χρέος

Παζάρι στο Λουξεμβούργο για το χρέος

Εως τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους με τη συζήτηση να κινείται στα επιτόκια και την εξομάλυνση της πληρωμής των δόσεων.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων του ESM και της ελληνικής πλευράς, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαβουλεύσεις με συμμετοχή εκπροσώπων του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και της ελληνικής πλευράς. Οι τεχνικές αυτές συζητήσεις στο Μεγάλο Δουκάτο επικεντρώνονται στο πρώτο και άμεσο υλοποιήσιμο πακέτο για το χρέος.

Ωστόσο η συζήτηση τώρα αρχίζει και το μπρα ντε φερ μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων κυρίως της Γερμανίας που έχει εκλογές το 2017 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους αναμένεται να είναι σκληρό. Το Νοέμβριο το ΔΝΤ πρέπει να παρουσιάσει ανάλυση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα με τους Ευρωπαίους για τις παρεμβάσεις που τελικά θα κλειδώσουν.

Και μπορεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να πηγαίνουν για το 2018, ωστόσο η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έγκαιρη εξειδίκευσή τους καθώς αυτό, με βάση δημοσίευμα του Εθνους, θα έχει αντίκτυπο στις αγορές και μπορεί να διαμορφώσει θετικό κλίμα στην οικονομία.

Σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις με τους δανειστές για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το επόμενο διάστημα η «μάχη» θα δοθεί σε τρία μέτωπα:

- Οριστικοποίηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Οπως ήδη αναφέρθηκε η συζήτηση έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς και μία σειρά προτάσεων έχουν μπει επί τάπητος. Η λύση μπορεί να αφορά απλήρωτα τοκοχρεολύσια και συγκεκριμένα την εξομάλυνση αποπληρωμών κατ΄έτος.

- Κατάθεση του μεσοπροθέσμου προγράμματος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Για το 2018 το πλεόνασμα έχει οριστεί στο 3,5%, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί στη συνέχεια να πέσει στο 2% ή 2,5%. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πιο κοντά τη μείωση της φορολογίας, που κρίνεται απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο στόχος δεν είναι εύκολος, καθώς ήδη έχουν υπάρξει επιφυλακτικά σχόλια από Γερμανία και Ολλανδία. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 15% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη και γι΄ αυτό τον λόγο δεν κατατέθηκε το μεσοπρόθεσμο τον Ιούλιο αλλά πηγαίνει για Σεπτέμβριο.

- Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακόμα και εντός του Οκτωβρίου, με τα εργασιακά να αποτελούν το δυσκολότερο θέμα. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι χαρακτηριστικό πως παράλληλα με τη διεθνή των εμπειρογνώμων που μελετά τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η ελληνική πλευρά έχει συγκροτήσει τη δική της ομάδα εργασίας.

Με δεδομένο πάντως πως δεν αναμένεται μέχρι τότε οριστική λύση για το χρέος, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το σενάριο το ΔΝΤ να ακολουθήσει ανάλογη στάση με αυτή που είχε στην πρώτη αξιολόγηση. Δηλαδή να πιέσει για τη λήψη μέτρων αλλά επειδή θα εκκρεμεί το θέμα του χρέους να έχει τον ρόλο του παρατηρητή.

Σχετικές ειδήσεις