ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησης - Υπέρβαση και «τρύπα» στα έσοδα, ταυτόχρονα

Αυτά είναι τα αποτελέσματα  της υπερφορολόγησης - Υπέρβαση και «τρύπα» στα έσοδα, ταυτόχρονα

Μπορεί στην κυβέρνηση να τρίβουν τα χέρια τους από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, στο εννεάμηνο, όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει το αδιέξοδο της ακολουθούμενης φορομπηχτικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, πλεόνασμα ύψους 5,440 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2016 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,072 δισ. ευρώ, την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,907 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μεγάλη υπέρβαση ύψους 1,483 δισ. ευρώ από το στόχο σημειώνουν το εννεάμηνο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο η υπερφορολόγηση έχει αρχίσει να εξαντλεί την ήδη περιορισμένη φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων, γεγονός που αποτυπώνεται στον τελευταίο μήνα του 9μηνου, τον Σεπτέμβριο. Έτσι, ενώ τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν 900 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους από όσους προέβλεπε τον συγκεκριμένο μήνα ο προϋπολογισμός, λόγω των άμεσων φόρων στην περιουσία και το εισόδημα , οι πολίτες «άρχισαν» να κόβουν από τις καταναλωτικές δαπάνες με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να λείψουν από την αγορά.

Συγκεκριμένα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως τα έσοδα:

α) στο φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 20 εκατ. ευρώ,

β) στο ΦΠΑ καπνού κατά 22 εκατ. ευρώ,

γ) στους λοιπούς Ε.Φ.Κ. (καπνού κλπ) κατά 64 εκατ. ευρώ,

δ) στους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 37 εκατ. ευρώ,

ε) στα έσοδα του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κατά 23 εκατ. ευρώ.

Αυτή ακριβώς την παραδοξότητα εντοπίζει το ΔΝΤ και αμφισβητεί την απόδοση ορισμένων ήδη νομοθετημένων μέτρων για τα έτη 2016 - 17, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις και για το αν είναι διατηρήσιμος και το 2017 ο υψηλότατος ρυθμός είσπραξης φόρων του 2016. Tο ΔΝΤ φοβάται ότι η φορολογική αφαίμαξη έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων, οπότε υπάρχουν αμφιβολίες αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί και το 2017, όπως έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις