ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ στην Ιταλία: Καταρρέει μεγάλη Τράπεζα – Ανησυχία για τις καταθέσεις

Σοκ στην Ιταλία: Καταρρέει μεγάλη Τράπεζα – Ανησυχία για τις καταθέσεις

Οι λύσεις που εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία – Αγωνία σε όλη την Ευρώπη καθώς η Ιταλία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα …δόντια της έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Sienna, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη ανησυχία από τους καταθέτες σχετικά με τα χρήματά τους.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα για αύξηση της ρευστότητάς της μέσω κεφαλαίων από ιδιώτες, ωθώντας τη στη μόνη άμεση λύση που είναι η κρατική διάσωση.

Παρότι η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, εντούτοις η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ρέντσι προσανατολίζεται στη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Τράπεζα τώρα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση.

Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει ότι η κρατική βοήθεια πρόκειται, πιθανότατα, να εγκριθεί μέσα στο σαββατοκύριακο, με απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Ο «κλυδωνισμός» της Τράπεζας εκτιμάται ότι αποτελεί «χτύπημα» στην σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και σίγουρα την απαρχή για σοβαρή οικονομική κρίση στην Ιταλία, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη.

Με βάση τα όσα αναφέρει το Reuters, η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανόδου των ευρωσκεπτικιστών .

Σχετικές ειδήσεις