ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δυναμική ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα περάσει και στο 2017

Η δυναμική ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα περάσει και στο 2017

Η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο και αυτή η δυναμική ανάπτυξης θα περάσει και στο 2017, όπως προέβλεψε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

Ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε κατά το ήμισυ στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο, καθώς εξασθένησαν οι εξαγωγές προς βασικούς εμπορικούς εταίρους. Η πρόσφατη αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών και το θετικό κλίμα που αποτυπώνουν οι έρευνες αποτελούν, ωστόσο, ένδειξη ανάκαμψης για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.
«Όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το τέταρτο τρίμηνο είναι ισχυρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν έως τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ. «Αυτή η ώθηση θα μεταφερθεί και στο νέο έτος».
Το ινστιτούτο Ifo αύξησε οριακά τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1,5% το 2017 και στο 1,7% το 2018. Η ανοδική αναθεώρηση ήταν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας για κάθε χρόνο.
Για φέτος, το Ifo επιβεβαίωσε την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, που θα είναι ο υψηλότερος εδώ και πέντε χρόνια, χάρη στην ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.
«Η αλλαγή στο ρυθμό ανάπτυξης από το 2016 στο 2017 οφείλεται μόνο στο μικρότερο αριθμό εργάσιμων ημερών», ανέφερε ο Φούεστ.
Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας στηρίζεται από την απασχόληση, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, την αύξηση των πραγματικών μισθών και το χαμηλό κόστος δανεισμού.
Το Ifo αναμένει ότι η γερμανική αγορά εργασίας θα επεκταθεί περαιτέρω, με τα επίπεδα απασχόλησης να αγγίζουν νέα επίπεδα ρεκόρ στα 43,8 εκατ. το 2017 και στα 44,2 εκατ. το 2018 από τα 43,5 εκατ. φέτος. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανεργία θα παραμείνει σταθερή στα 2,7 εκατ. παρά την εισροή περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου μεταναστών από τις αρχές του 2015, κάτι που σημαίνει ότι οι κοινωνικές δαπάνες για το κράτος ίσως αποδειχθούν χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το Ifo αναμένει ο δείκτης τιμών καταναλωτή να αυξηθεί στο 1,5% το 2017 και στο 1,7% το 2018 από το 0,5% φέτος.