ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του επιτοκίου ζητεί ο Στίγκλιτς

Μείωση του επιτοκίου ζητεί ο Στίγκλιτς
Να μειώσει το βασικό της επιτόκιο καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται...

Να μειώσει το βασικό της επιτόκιο καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.

"Η ΕΚΤ οφείλει να διορθώσει τις δύο προηγούμενες αυξήσεις που έφεραν το βασικό επιτόκιο από το 1% στο 1,5%", δηλώνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ οφείλει να συντονιστεί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία διατηρεί το επιτόκιό της στο 0% επί δύο χρόνια.


"Η σημερινή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί την αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ και ζημιώνει τους γερμανούς εξαγωγείς", τονίζει.


Ενώ αναμενόταν ότι η ΕΚΤ θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη νομισματική της πολιτική το φθινόπωρο, τώρα οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα αγγίξει πλέον το επιτόκιό της κατά τη διάρκεια αυτού του έτους εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της κρίσης χρέους.


Κατά τον Στίγκλιτς εάν η ευρωζώνη διαρραγεί "θα ήταν αναμφίβολα προτιμότερο η Γερμανία να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση παρά η Ελλάδα".
Τέλος, ο διάσημος οικονομολόγος δηλώνει ότι είναι υπέρ των "ευρωομολόγων", τα οποία χαρακτηρίζει "κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης".